cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Alergije na hranu
Pod pojmom alergije na hranu mislimo na sve alergijske reakcije koje uzrokuju alergeni u hrani. Najčešće namirnice koje uzrokuju alergiju kod djece su kravlje mlijeko, soja (djeca koja su alergična na kravlje mlijeko često su alergična i na soju), jaja, kikiriki, orasi, lješnjaci, jagode, čokolada, ribe i ostali plodovi mora.
Alergija na hranu može izazvati reakciju probavnih organa (slabost, povraćanje, proljev), promjene na koži (osip), a vrlo rijetko i poteškoće u disanju (curenje nosa, teško disanje). Rijetki su ali mogući i najteži oblici alergija koji se manifestiraju anafilaktičkim šokom i mogu biti opasni i po život.

Ako nove namirnice uvodite u dojenčetovu prehranu u razmaku od tri dana, vjerojatno ćete brzo otkriti koje namirnice uzrokuju poteškoće kod vašeg djeteta. Takve namirnice ćete ubuduće izbjegavati i time spriječiti moguće probleme.
Alergija se češće pojavljuje kod djece čiji su roditelji podložni alergijama. Dojena djeca rjeđe obolijevaju od alergija nego djeca koja su hranjena mliječnim formulama. Za sprječavanje pojave alergija važno je dohranu uvoditi tek nakon napunjenog petog ili još bolje šestog mjeseca djetetove starosti.

Djeca često prerastu alergiju na hranu (oko treće godine), ali ponekad se kod njih kasnije razviju drugi oblici alergija na alergene u okolini ( pelud, grinje, dlake životinja...), koje se izražavaju kao problemi dišnih putova.

Briga za nježnu dječju kožu
Dječja koža je jako nježna i tanka i zato joj treba posebna njega. Bez obzira na godišnje doba treba se pobrinuti da koža vašeg dojenčeta bude primjereno zaštićena od sunca. Odgovarajuća krema štiti vaše dijete od sunčanih zraka. Osim toga ljeti dijete štiti od isušenja, a zimi sprječava oštećenja kože koje se mogu pojaviti kao posljedica hladnoće i vjetra.
Da bi bila koža takva kakva treba, važna je i upotreba primjerenih sapuna. Koristite blage sapune bez dodanih mirisa, a nakon kupke ili tuširanja dijete uvijek namažite vlažnom kremom.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img