cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Razvojne faze

calendar-img

Puzanje i stajanje uz potporu
Dojenče treba stalni nadzor jer se s kombinacijom vrćenja (pivotiranja), kotrljanja i puzanja može već dosta dobro i brzo kretati kroz prostor. To znači da može lako i brzo zapasti u probleme. Zato vi morate brinuti za sigurnu okolinu da bi ju dojenče moglo sigurno istraživati.
Ne brinite ako vaše dijete još ne puže. Puzanje je vrlo zahtjevna vještina. Dojenče treba dovoljno snage, dobro koordinaciju i ravnotežu. Možda je to vrijeme kada još trenira sa zibanjem na sve četiri ili još uvijek puzi unatrag. Trebate znati da otprilike desetina ne usvoji tu vještinu. U tom razdoblju većina dojenčadi se može iz ležećeg položaja dignuti u sjedeći položaj. Neki već pokušavaju ustati uz potporu ili već mogu stajati podupirući se (najčešće o pokućstvo).

Što već sve znam i mogu?
Dojenče je sada već dobro savladalo sjedenje iz razloga što je igranje u tom položaju puno zabavnije . Time se može zabaviti duže vrijeme i vježbati koncentraciju. Igranje je puno lakše zbog sve sigurnijeg primanja jer sada većinom prima stvari palcem i kažiprstom (pincetni hvat). Igračke i druge predmete prebacuje iz ruke u ruku, okreće ih i pažljivo promatra. Udara predmetom o predmet i uživa u buci koju stvara. Veseli ga i bacanje stvari na pod i odmah potom ih želi natrag.

Oštrina vida i dubinski vid su pri osmomjesečnom dojenčetu potpuno razvijeni i sada već na daljinu prepoznaje i razlikuje poznata lica od nepoznatih. Dobro razvijen dubinski vid pomaže dojenčetu da može precizno primati željene predmete. Dok drži predmet promatra ga, trese i prima iz ruke u ruku. Još uvijek ga prinosi u usta.
Uživa u bacanju igračaka i drugih predmeta na pod, ne da bi vas naljutilo nego se ono tako uči. Sada već razumije da predmet postoji iako ga trenutno ne vidi. To mu omogućava da nađe djelomično pokrivenu igračku a neki već mogu naći i potpunu sakrivenu igračku. Pri hranjenju pokušava primiti ili držati žlicu, pri pijenju iz bočice pokušava ju držati s obje ruke. Isto tako pokušava držati šalicu iz koje pije. Voli oponašati roditelje pri pljeskanju, kašljanju...

Osmomjesečno dojenče se veselo upire nogama u podlogu i treba vašu pomoć i potporu jer još ne može sam nositi svoju težinu. U tom stojećem položaju često ritmički grči koljena kao da poskakuje. Oboje ćete se razgibati u igri konjića. Dijete posjednite na koljena, igrajte se kao da je to konjić i pritom mu pjevajte pjesmicu. Dojenče će vam brzo pokazati da li više voli brži ili laganiji ritam.

Brbljanje
Brbljanje osmomjesečnog dojenčeta je sve složenije (upotrebljava sve više različitih slogova, npr. ba-ma-ta) i sve više nalikuje pravom govoru (oponaša i intonaciju). U prvoj godini se pored samoglasnika razvijaju i suglasnici P, B, M, N, J, T, D, G i V. Brbljanjem se zabavlja kada je sam, upotrebljava ga i za komunikaciju. Odazvat će se ako ga pozovete po imenu, prestaje s trenutnom aktivnošću i gleda vas. Prepoznaje već imena članova obitelji (mama, tata). U osmom mjesecu već razumije značenje riječi NE i značenje slogova PA-PA.

Strah od odvajanja od roditelja i strah pred nepoznatim osobama
Dojenče se najbližima vidno razveseli što pokazuje kako s mimikom lica i osmijehom, tako i glasom i pokretima. Obrnuto, pri odlasku roditelja pokazuje strah od razdvajanja s njima (obično plačem), koji je obično najjače razvijen između desetog mjeseca i druge godine starosti. Pokazuje već i strah pred nepoznatim osobama i ljudima koje rijetko viđa. Po mišljenju nekih stručnjaka, to bi mogla biti posljedica boljeg vida i memorije jer sada već dojenčad pamti i prepoznaje poznato lice. Drugi su mišljenja da je strah od nepoznatih osoba urođen i da predstavlja obrambeni sustav jer dojenče po njima povezuje nepoznato lice s mogućom opasnošću. Što god bilo, strah pred neznancima je normalan proces u djetetovom razvoju.

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img