cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Prehrana

calendar-img

Dodavanje namirnica
Dojenčetu u devetom mjesecu treba uz mlijeko i dohrana s ostalim namirnicama. Pritom treba nastaviti s dojenjem odnosno s hranjenjem na bočicu. Uz miješanu prehranu treba barem još dva mliječna obroka dnevno.
Sada dojenčetu već možete ponuditi voće, povrće, jogurte, žitarice, meso, žumanjak i tjesteninu. Hranu mu nudite po načelima zdrave prehrane, jer se u djetinjstvu oblikuje okus i kasnija navika na određenu hranu.

Prije napunjenog 12. mjeseca djetetu NE nudite neadaptirano kravlje mlijeko, bjelanjak, med, svinjsko meso, orahe, lješnjake, kikiriki, čokoladu... U prvoj godini jako ograničite korištenje soli i dodavanje šećera.

Neadaptirano kravlje mlijeko nije primjerena hrana za dojenčad jer se po svom sastavu vrlo razlikuje od majčinog mlijeka. Sadrži puno više proteina i minerala te manje šećera. Sastav masti je drugačiji i moguća je prisutnost mnogo bakterija.

Jedem već sam
Pri osmom mjesecu starosti mnogo je dojenčadi oduševljeno samostalnim hranjenjem. Razveselite ih te im ponudite namirnice koje mogu lako primiti te ih staviti u usta (npr. komadići mekanog voća, kuhanog povrća ili kruha). Kada primijetite da žele žličicu dajte im ju.
Dob od osam mjeseci je i vrijeme kada je većina dojenčadi već spremna na malo krupnije zgnječene namirnice jer sada već s veseljem vježbaju žvakanje.

Preporučljivo je i pri hranjenju držati se svakodnevne rutine i svaki dan pripremiti obroke u približno isto doba. Ako je moguće neka se (barem) za vrijeme ručka za stolom okupi cijela obitelj. Time naučite dojenče da je hranjenje i socijalna vještina.

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img