cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Razvojne faze

calendar-img

Tjelesne promjene
Dolazi razdoblje kada dijete više ne raste toliko brzo. Naslage masti nestaju, noge u usporedbi s ostatkom tijela izgledaju duge. Dječacima se šire ramena a djevojčicama bokovi. Osmijeh »s rupama« ispunjavaju novi, stalni zubi.
Ako dijete ima između prve i treće godine starosti noge u obliku slova O i između treće i četvrte u obliku slova X, u sedmoj godini se napokon izravnaju. Zbog toga je u tom razdoblju važno da se uspostavi pravilan položaj stopala i ispravna veličina kuta između vrata i bedrene kosti. Promijene u obliku nogu povezane su s razvojem i promjenama kuta između vrata i bedrenoj kosti.
 
Djetetovo samopoštovanje
Sedmogodišnjaci imaju već vrlo razvijenu svijest o samom sebi kao i prosudbu o svojim karakteristikama. Neki imaju uglavnom pozitivnu svijest o sebi: dobru sliku o sebi i svojim sposobnostima, a drugi više negativnu: malo poštovanje sebe i svojih sposobnosti. Djetetova slika o samom sebi jako ovisi o načinu odgoja, od kulturno tradicionalne okoline i sl. Njegovo samopoštovanje utječe na djetetove aktivnosti, na dužinu vremena u kojem će ustrajati na određenoj aktivnosti tj. zadaći , njegov odnos prema vršnjacima i odraslima (npr. da li će biti samosvjestan, ljubazan, altruističan prema slabijem i sl.).

Računanje
Većina sedmogodišnje djece zna brojati barem do 20, ali ne mogu oduzimati brojeve do 10 napamet. Pomažu si brojanjem na prstiće s postupnim dodavanjem brojeva (npr.: 5 + 3 = 6, 7, 8; znači 8) ili broj dijele na manje brojeve i računaju s njima (npr.: 3 + 4 = 3 + 3 + 1 = 7).

Razvoj govora
Djeca do šeste godine starosti imaju razvijenu osnovnu strukturu govora, Rečenice su sve složenije, duže i cjelovitije. Rječnik sedmogodišnjaka sadrži izraze za opis osjećaja, proces mišljenja, najave i rješavanje problema,.. Razvoj govornih sposobnosti toliko napreduje da dijete sada razumije upotrebu jednog izraza za više značenja. Razvoj govora u tom razdoblju možete poticati sa zabavnim igrama riječi, npr. okretanje imena: npr. mama-amam, roko-koro ili traženje riječi koje počinju istim slovom i sl..

Čitanje, čitanje i... čitanje
Sedmogodišnjak zna već pisati i čitati, možda još sporo a možda je već pravi knjižni moljac. Čitanjem mu se otvaraju potpuno novi svjetovi. I ljubav prema knjigama je potrebno »odgojiti«. Zbog toga je potrebno da zajedno s djetetom posjećujete knjižnice gdje si dijete može samo ili uz vašu pomoć odabrati primjerenu knjigu. Oni koji još tečno ne čitaju , neka odaberu manje zahtjevnu i zabavnu knjigu, možda neke zagonetke i sl.. Spretniji čitaoci mogu potražiti dječje krimiće, avanturističke priče ili stripove.
Dijete zna pisati i koristi prva gramatička pravila. Kasnije savlada cijeli pravopis, npr. pisanje velikim slovom na početku rečenice, te zna objasniti gramatičke pogreške.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img