cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako svađa roditelja utječe na psihu djeteta

Istraživanje na Sveučilištu York pokazalo je da djeci razvedenih roditelja više štete roditeljske svađe tijekom braka nego sam razvod, piše britanski list Telegraf.

Kako svađa roditelja utječe na psihu djeteta

Djeca koja u svojim domovima svjedoče svađama imaju 30 posto veće izglede razviti probleme u ponašanju od druge djece.

 

Ranije istraživanje Sveučilišta Sussex objavljeno prošle godine pokazalo je da neriješeni sukob roditelja može snažno utjecati na rani razvoj djeteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspjeh u odraslom životu. I to važi bez obzira na to jesu li roditelji zajedno ili su razdvojeni.

 

Znanstvenici ističu da problem nije u samoj svađi nego u neriješenom sukobu jer djeca moraju znati kako se sukob može riješiti kako bi se nastavio život.

 

PROČITAJTE JOŠ: Smanjite stres kod djece

 

Konstantan sukob roditelja može utjecati na dječje mentalno zdravlje, razvoj socijalnih vještina i emotivnu stabilnost, akademski razvoj i može utjecati na njihovu sposobnost stvaranja veza, a također može utjecati na fizičko zdravlje, pokazalo je to istraživanje.

 

Bebe stare samo šest mjeseci pokazuju snažnije fiziološke simptome stresa poput ubrzanog rada srca kao odgovor na svađu roditelja u odnosu na svađe odraslih osoba koje nisu njihovi roditelji.

 

Kod djece svih uzrasta destruktivni utjecaj roditeljskih svađa može se manifestirati agresivnim ponašanjem, neprijateljstava i nasilja, pomanjkanjem samopouzdanja, tjeskobom, depresijom i u izuzetnim slučajevima suicidnim mislima, navode stručnjaci.

 

Preuzeto: Zelena Učionica

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img