cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Sistematski pregled i cijepljenje
U tom mjesecu ćete s djetetom obaviti treći sistematski pregled na koji ste bili naručeni pri prijašnjem pregledu. Pored pregleda i savjetovanja na koje ste već navikli obavit ćete i pregled urina i ocjenu krvne slike (davanje krvi). Po obavljenom pregledu vaše dojenče će primiti treću dozu cjepiva difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize i haemophilus influenzae tip b. U Hrvatskoj je za djecu i mladež obavezno cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilus influenzae tipa b, cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubeole, protiv hepatitisa B i tuberkuloze.
Smisao sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanja tjelesnog i duševnog zdravlja s ciljem što ranije otkriti moguće bolesti i poteškoće. Na taj način se može ranije urgirati, liječiti ili rehabilitirati. Pregledima se isto mogu otkriti neugodni socijalni čimbenici i negativne navike u obitelji ili okolini u kojoj dijete živi. U predškolskoj dobi pregledi su pri starosti 1, 3, 6, 9 i 12 mjeseca te u 2. i 4. godini.

Zubići gdje ste?
Prvi mliječni zub obično počne izrastati između 6. i 9. mjeseca starosti. Odstupanja od 4 mjeseca ispod donje ili iznad gornje granice ne znače ništa posebno. Djevojčicama narastu zubi u prosjeku prije nego dječacima.
Obično prvo niknu donja dva srednja sjekutića, poslije gornja četiri sjekutića i na kraju još donji postranični sjekutići. Nije ništa neobično ako npr. gornji postranični sjekutići niknu prije nego srednji.

Njega zubi dojenčeta
Uz primjerenu i zdravu hranu je higijena usne šupljine do 3. godine starosti namijenjena uvođenju i upoznavanju djeteta s njome da bi mogla kasnije postati dio svakodnevnog ritma. Zube počinjemo čistiti odmah čim narastu. Na početku možemo upotrijebiti mekanu krpu ili gazu koju umočimo u vodu i ovijemo oko prsta ili možemo upotrijebiti gumeni napršnjak. Kasnije počinjemo koristiti primjerenu zubnu četkicu. U svakom slučaju zubna je četka nenadomjestiva čim djetetu izrastu prvi kutnjaci. Pri izboru zubne četke poštujte upute proizvođača ili se savjetujte sa stomatologom. Zubiće nemojte prati na silu jer bi dijete moglo razviti otpor. Pranje neka protječe u igri, dijete neka prvo samo pokuša, a roditelji neka dovrše.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img