cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Spavanje

calendar-img

Koliko je potrebno spavanja?
Šestmjesečno dojenče spava noću oko 10 sati i treba još oko dva do tri dvosatna drijemeža danju. Većina dojenčadi spava barem 5 do 6 sati u komadu, ali puno ih se još budi jednom do dva puta noću za hranjenje. Neki prespavaju cijelu noć bez buđenja (najčešće zbog hranjenja) tek nakon prve godine života.

Dojenče si je već oblikovalo svoj ritam spavanja. Dojenče si je već oblikovalo svoj ritam spavanja i budnosti (dnevno spavanje je u otprilike isto vrijeme svaki dan, navečer ima svoj sat za spavanje i sat za buđenje). Pokušajte se držati njegove satnice za dnevne drijemeže, hranjenje i uspavljivanje navečer, jer će dojenče lakše zaspati ako će odmor biti svaki dan u isto vrijeme. Kada je vaše dojenče vrlo aktivno u vremenu kada bi trebalo već spavati, razmislite je li možda previše umorno jer njegova neuobičajena aktivnost može biti posljedica umora. Jako umorno dojenče često teže zaspi i nemirnije spava.

Moje dojenče se budi noću
U tom razdoblju dojenče je već jako vezano uz roditelje i upravo ta jaka povezanost može biti uzrok tome da se dijete noću probudi te vas zove u plaču. Prestrašeno je jer niste kraj njega. U takvim slučajevima je najbolje pričekati kod njegovog kreveta dok ponovno ne zaspi. Uzrok za češće buđenje može biti i glad zbog povećane potrošnje energije (brzi rast, velika aktivnost preko dana), a može ga probuditi i iznenadan okret na trbuh.

Samostalno uspavljivanje
Za dobro i dugo spavanje je važno da se dojenče zna samo uspavati. Ako vaše dojenče to još ne zna, sada je primjereno vrijeme za učenje. Postoje mnoge metode, a roditelji odlučuju koju upotrijebiti (neki puštaju dojenče da se isplače, drugima je draže da su u blizini i da ga probaju umiriti dok pokušava zaspati u krevetiću).
U svakom slučaju dojenčetu pružite priliku za vježbanje samostalnog uspavljivanja – položite ga u krevetić kada je pospano, a ne kada već spava. Ako ćete ga uvečer uspavljivati u naručju ili uz bočicu mlijeka, isto će očekivati i trebati tijekom noći kada će se probuditi. Isto tako dojenče će trebati vašu pomoć ako se probudi na mjestu različitom od onog na kojem je zaspao (ako ga npr. uspavljujete u vašoj spavaćoj sobi pa ga onda premjestite u njegovu sobu).

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img