cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Razvojne faze

calendar-img

Kako sam već spretan!
Kada dojenče leži na trbuhu već je toliko spretno da se može samo okrenuti i pogledati unatrag. Neki već mogu u tom položaju i posegnuti za igračkom. To rade tako da se oslanjaju drugom rukom. Mnogo ih se okreće u oba smjera (kako s trbuha na leđa tako i obratno).
Dok leži na leđima podiže glavicu i nožice koje prima i igra se s njima. Rado se isteže i nudi rukice da mu pomognemo uspraviti ga u sjedeći položaj. Sa šest i pol mjeseci većina je dojenčadi sposobna duže vrijeme samostalno sjediti. U početku se upiru rukama o tlo, pri kraju mjeseca se već igraju u sjedećem položaju bez oslonca. Samostalno sjedenje je preduvjet za puzanje. Većina dojenčadi nauči puzati između sedmog i desetog mjeseca i većina najprije puzi unazad. Neka djeca puze na svoj način ( skližu se po guzi, puze kao crvići...), a neki uopće ne puze ( iako se u početku čini da će krenuti).
Kada ga držimo uspravno oslanja se nogama na podlogu (pazite jer njegovu težinu i dalje vi morate nositi!) i pritom ritmički grči koljena kao da poskakuje. Često stupa s jednom nogom na drugu. Aktivno i ciljano poseže za igračkama i drugim predmetima. Stvari prima s obje ruke, prebacuje ih iz ruke u ruku i istražuje ih ustima. Pritom je sve sigurnije, pa neke predmete ne prima više cijelim dlanom, već prije svega palcem, kažiprstom i srednjim prstom. Možete opaziti pokušaj samostalnog pijenja iz bočice.
Sada kada se dojenče počinje sve više gibati i pomicati, važno je da mu osigurate sigurnu okolinu za istraživanje i usvajanje novih vještina kao što su sjedenje, kotrljanje i puzanje. To može biti vrtić ili posebno za njega uređen kutić u dnevnoj sobi ili npr. podloga na podu.
Dojenčad sada ima jasan i oštar vid, dobro raspoznaje dubinu i vrijeme škiljenja je prošlost.

Povezanost s najbližima
Dojenče se do šestog mjeseca starosti jako veže uz ljude koji se za njega brinu. Većinom su to roditelji a osobito mama. Ta povezanost mu daje osjećaj sigurnosti što je osobito važno kada dojenče počinje istraživati prostor. S druge strane može zbog te povezanosti s najbližima pokazivati strah pred strancima, ponekad čak i pred bakom i djedom i drugim poznatim osobama. Shvatite da je to potpuno normalno razdoblje i da se tako dojenče uči o životu i osjećaju sigurnosti. Pri tome ne brinite jer će uskoro vjerovati i baki i djedu tako da ćete im ga bez teškoća ponekad povjeriti na čuvanje. Vjerujte da će svi troje jako uživati.

Dječje brbljanje
Dojenče sve više brblja, iskušava različite visine glasa, pored samoglasnika upotrebljava i pojedine suglasnike. Sve više posvećuje pažnju na govor odraslih i već je sposoban oponašati jednostavne zvukove iz okoline. Na poznati glas i osmijeh se odaziva osmijehom i brbljanjem. Uveseljava vas i glasnim smijehom i krikom. Većina već prepoznaje svoje ime i odaziva se na njega. Razlikuje poznate i nepoznate glasove.
Djetetov govorni razvoj je vrlo ovisan od količine vremena posvećenom njemu i opće atmosfere u obitelji. Dojenčad kojima roditelji posvećuju više vremena i s njime više razgovaraju su razgovorljivija.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img