cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Igrajmo se

calendar-img

Igre i druženje s djetetom neka budu namijenjene zabavi, a ne pokušaju ubrzanja dojenčetovog razvoja. Znajte da je svako dijete osoba za sebe i da se ni dvoje dojenčadi nikada ne razvijaju potpuno jednako. Kod nekih je brži motorički razvoj, a kod drugih razvoj govora i socijalnih vještina.

Mama i tata, zaplešimo!
Sada kada je dojenče već motorički sposobnije, pokretima se odaziva na glazbu – »pleše«. Pomozite mu da osjeti glazbeni ritam, plešite s njim uz vašu omiljenu glazbu i često stavite i CD s dječjim pjesmicama koji obično imaju još izraženiji ritam. U tom razdoblju dojenče rado i samo s igračkama i drugim predmetima proizvodi različite zvukove. Predmete trese, prebacuje ih iz jedne ruke u drugu, udara predmetom o predmet ili baca na pod. Na taj način isprobava stvari i upoznaje ih, te istovremeno uči o uzroku i posljedicama (za to je potrebno puno ponavljanja).

Tečajevi plivanja za dojenčad
U većim gradovima održavaju se organizirani tečajevi plivanja za dojenčad (obično prema Fredovoj metodi učenja plivanja). U biti to nije učenje pravog plivanja nego upoznavanje s vodom, te kretanje u njoj. Dojenče se kroz igru upoznaje s vodom i druženjem i igranjem uživa u vodi. Vježbanje nije preporučljivo prije napunjenog četvrtog mjeseca starosti. Potrebno je pričekati da dijete uspostavi imunitet i da prime prvu dozu obaveznih cjepiva. S vježbanjem u vodi preporučljivo je početi prije nego dijete prohoda, jer se do tada dijete u vodi ne kreće s pokretima hoda, nego se odgurava nožicama. Poanta tečajeva plivanja je baš u odguravanju nožicama i u samostalnom kretanju u vodi. Pri učenju toga pomaže crveni Fredov kolut, koji na početku ograničava pokrete rukama i dijete fokusira na pokrete nogama. Budite oprezni ako kod vašeg dojenčeta primjećujete pretjerano istezanje leđa i glavice. U tom slučaju izbjegavajte plivanje jer plivanje potiče istezanje. Time se određena grupa mišića previše ojača i dijete razvije pogrešne uzorke kretanja prije svega s istezanjem.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img