cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Igrajmo se

calendar-img

Omiljene igrice
Glasan dojenčetov smijeh možete izazvati nježnim škakljanjem ili puhanjem na trbuščić. Možete se igrati i »Buba lazi...«. Pri ponavljanju igrica dojenče će znati što može očekivati i zato će još više uživati.
U tom razdoblju dojenče voli istraživati svoje tijelo i igra se svojim prstićima. S veseljem istražuje vaše lice, dotiče vaše usne, nos, obrve, kosu. Raduje ga vaš dodir.
Sve više ga oduševljava promatranje svojeg odraza u ogledalu iako još ne shvaća da je to njegov odraz (većina to nauči pri kraju prve godine).
Većina dojenčadi je oduševljena bučnim igrama. Razveselite dojenče i pridružite mu se – zajedno svirajte s loncima, kuhačom i poklopcima. Zaplešite na različite vrste glazbe ili mu približite životinjski svijet oponašanjem glasanja životinja.

Igranje u kadici
Privikavanje dojenčeta na vodu neka počne već u vašoj kadi. Pokažite mu koliko je prijatna igra u vodi i kako vi uživate u vodi. Dozvolite mu prskati vodom uokolo, pritom pazite da ništa ne radite prisilno. Često će vježbanje u vodi uz igru i druženje povoljno utjecati i na rast i razvoj djeteta. To će pomoći uravnoteženom psihosocijalnom i motoričkom razvoju.
Treba znati da dojenče brže gubi toplinu od odrasle osobe i zato ne smije biti u vodi duže od 20 minuta. Nakon kupanja potrebno ga je odmah obrisati i umotati u suhi ručnik.
Razumljivo je da dojenče ne smijete voditi na bazen ako je bolesno ili ima povišenu temperaturu, a i nakon cijepljenja preporučljivo je pričekati nekoliko dana.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img