cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Cijepljenje
S četiri i pol mjeseca dojenčad prima drugu dozu cjepiva protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilusu influenzae. U Hrvatskoj je za djecu i mladež obavezno cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilusu influenzae tipa b, cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubeole, protiv hepatitisa B i tuberkuloze.

Zubići rastu
Prvi mliječni zub počne obično izbijati između 6. i 9. mjeseca starosti. Odstupanja od 4 mjeseca ispod donje ili iznad gornje granice ne znače ništa posebno.
Nekoj dojenčadi nicanje zubića, čini se, uzrokuje jaku bol dok druge uopće ne boli. Obično je najburnija reakcija na prvi mliječni zub, plaču i odbijaju hranu iako su gladni. Zbog toga ne trebate brinuti jer će proći, osim ako dijete nije preskočilo nekoliko obroka za redom, ako ne pije ili jede premalo nekoliko dana za redom. U tom slučaju obratite se pedijatru.
Mnogoj dojenčadi i njihovim roditeljima bol zbog zubića ne da spavati! Bol od zuba može se raširiti i na uši i lice, pogotovo kada izbijaju stražnji zubi. Zbog toga si neka djeca trljaju lica i primaju uši. Nemojte zaboraviti da primanje ušiju može biti i znak bolova zbog upale ušiju. Ako sumnjate na nešto takvo posjetite pedijatra unatoč tome da li djetetu rastu zubi ili ne.
Dijete si može olakšati bol, ako nešto pritisne na oboljelo mjesto. Najbolje pomaže ako stavite nešto ledeno hladno. Od pomoći su plastične igračke za griženje (pogotovo one koje se može ohladiti u hladnjaku), ili mekane igračke od frotira koje trebaju biti uvijek oprane. Dojenče za trljanje desni najradije koristi prst. Zbog toga pomaže ako mu oboljelo mjesto masirate prstom – naravno čistom rukom. Iako dijete prvi tren pokuša odgurnuti prst jer ga dodir zaboli, već u sljedećem trenu osjeti olakšanje te se umiri.
Istovremeno s izbijanjem zubića može se pojaviti i temperatura. Nije vjerojatno da se temperatura pojavi zbog izbijanja zubi, ali je dokazano da temperatura ubrzava rast zuba. Uzrok za temperaturu može biti infekcija jer dijete zbog boli i svrbeža u ustima, u usta gura ruke ili stvari koje nisu čiste.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img