cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Igrajmo se

calendar-img

Tata igraj se sa mnom!
Tata ima prema dojenčetu drugačiji pristup nego mama. Drugačiji je njegov način tješenja, način igre, ukratko dojenčetovi trenuci s tatom su različiti od trenutaka koje provede s mamom. Tako treba i biti. Time dojenčad nauči raznovrsnost socijalnih kontakata i emocionalnih odaziva.
Proživite što više vremena s vašim malim »blagom«, a u međuvremenu neka si mama priušti nekoliko trenutaka za sebe. Budite djetetov partner pri otkrivanju svijeta i pokušajte mu predstaviti što više stvari kroz igru. Pobrinite se za sigurnu okolinu i sve potencijalno opasne stvari i dragocjene predmete spremite na sigurno – izvan djetetovog dosega.
Šetnja na svježem zraku prijati će i vama i vašem djetetu. Možete se odlučiti na šetnju s kolicima, dojenče možete nositi uokolo i u »klokanici«, a na kraće šetnje možete krenuti i s djetetom u naručju.

Želite li uživati u djetetovom smijehu?
Taj ljupki zvuk možete izmamiti nježnim škakljanjem ili puhanjem na trbuščić. Možete se igrati i »Buba ide...«. pri ponavljanju igrica dojenče će znati što može očekivati i zato će još više uživati. Zabavljajte ga i pjevanjem, slušanjem glazbe i plesom, kao i čitanjem knjižica. Razveselit ćete ga i pokazivanjem različitih igračaka i ostalih predmeta. Isto tako je pravo vrijeme za igru za vrijeme kupanja. Tada ga pustite da šljapka i udara nožicama.

Primjerene igračke
Dojenče počinje samo posezati za igračkama. Voli šarene igračke, a posebno takve koje pri dodiru proizvode zvukove. Izaberite zvečke, knjižice i druge igračke u kontrastnim jakim bojama. Pobrinite se da budu od različitih materijala, što će izoštriti dojenčetov osjećaj za dodir. Ponudite mu i sigurne igračke koje može gristi i istraživati u ustima.
Pazite da su igračke koje dijete stavlja u usta što bolje čiste. Moraju biti i sigurne tj. bez malih dijelova koji se mogu odstraniti ili otrgnuti (opasnost gušenja ili gutanja), bez oštrih rubova i napravljene od neštetnih materijala.

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img