cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dojenje i dohranjivanje formulom

calendar-img

Dojenje
Četiri mjeseca  staro dojenče treba 6 do 8 obroka dnevno (u 24 sata). Većina dojenčadi se noću jednom do dva puta probudi za hranjenje. Što se tiče učestalosti dojenja najbolje je prilagoditi se djetetu te mu ponuditi dojku uvijek kada plače ili pokazuje druge znakove gladi.

Hranjenje bočicom
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite dojiti, odgovarajuća zamjena za majčino mlijeko je tvorničko prerađeno adaptirano mlijeko za dojenčad. U petom mjesecu dojenče već ima svoj ritam hranjenja i treba oko 4 do 5 obroka dnevno. Mnogo dojenčadi koja se hrane formulom noću već spavaju i do 6 sati bez prekida. Što se tiče količine mlijeka za pojedini obrok pri hranjenju bočicom, potrebno je pridržavati se uputa na ambalaži.
Više o hranjenju dojenčeta i podrigivanju nakon obroka možete pročitati u uvodnom prvom mjesecu

Uvođenje dohrane
S uvođenjem miješane prehrane najbolje je početi po napunjenom 6. mjesecu starosti, ali nikako prije napunjenog 4. mjeseca jer tada djetetov probavni i imunološki sustav još nisu potpuno zreli i veća je mogućnost nastanka alergija. Nakon 4. do 6. mjeseca starosti dojenčetova spremnost na miješanu hranu pokazuje se i sposobnošću sjedenja (uz potporu) i nestajanju refleksnog potiskivanja jezika (i s njim hrane) iz usta. Naravno pri uvođenju miješane hrane nastavljamo s dojenjem ili hranjenjem na bočicu.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img