cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Drugi sistematski pregled
Drugi sistematski pregled se vrši pri starosti od tri mjeseca. Dojenče je za njega naručeno pri prijašnjem pregledu. Obuhvaća pregled dokumentacije, razgovor o djetetovom stanju i mogućim problemima kao i detaljan pregled djeteta s mjerenjem težine, dužine i obujma glavice. S tri mjeseca je dojenče cijepljeno protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilusu influenzae. U Hrvatskoj je za djecu i mladež obavezno cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilusu influenzae tipa b, cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubeole, protiv hepatitisa B i tuberkuloze. Pri cijepljenju ćete dobiti knjižicu o cijepljenju gdje će biti upisana sva cijepljenja. Isto tako se u tom mjesecu obavi kontrolni ultrazvučni pregled kukova.
 
Svrha sistematskih pregleda
Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje tjelesnog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja bolesti i smetnji da bi bili u mogućnosti ranog liječenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja neugodnih socijalnih učinaka i nezdravih životnih navika u obitelji ili u okruženju u kojima dijete živi. Pregledi u predškolskoj dobi su s napunjenih 1,3, 6, 9 i 12  mjeseci starosti kao i u 2. i 4. godini.

Prvi zubići, dobar dan
Povećano izlučivanje sline može biti jedan od prvih znakova da će djetetu početi rasti zubi. Ipak ne brinite ako i nakon nekoliko mjeseci ne ugledate zub u ustima. Dijete može obilno sliniti i pri stavljanju igrački i drugih predmeta u usta. Prvim mliječni zub obično počne rasti između 6. i 9. mjeseca starosti. Odstupanja od 4 mjeseca ispod donje ili iznad gornje granice ne znače ništa posebno. Djevojčicama narastu zubi u prosjeku prije nego dječacima. Raniji ili kasniji rast zuba nasljeđujemo isto kao i oblik i kvalitetu zuba. Upitajte svoju mamu ili svekrvu kako je bilo kod vas ili kod muža, pa ćete moći predvidjeti kada će prvi zubić ugledati svijetlo dana kod vašeg dojenčeta.

Pelenski osip
Mnogo dojenčadi u pelenama ima poteškoće s upalom guze - pojavi se pelenski osip. Nije ga teško opaziti jer koža na guzi i oko spolovila pocrveni. Crvenilo se može ukazati i na mjestima gdje se pelena trlja o kožu. Pri težim oblicima upala dijete je nemirno i plače. Najčešći uzroci nastanka upale su visoka vlažnost, malo zraka, mnogo bakterija u stolici i urinu i trljanje pelene o kožu. Najučinkovitiji lijek je sprječavanje i to s pravilnom njegom. Kožu guze čistite redovito i temeljno tako da će koža biti što je više moguće čista i suha. Potrebno je često mijenjati pelene, koje moraju imati dovoljnu moć upijanja. Upaljenu guzu umivajte mlačnom vodom ili kamilicom (ne koristite vlažne maramice), a možete ju okupati i u vodi s dodatkom hrastove kore (nabaviti ju možete u ljekarni, recept nije potreban). Dijete neka provodi čim više vremena bez pelene jer zrak pomaže bržem zacjeljivanju. Na suhu kožu namažite zaštitnu kremu i tek nakon toga stavite čistu pelenu.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img