cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Spavanje

calendar-img

Ritam spavanja
Dojenče noću spava oko 10 sati i treba još oko tri puta po dva sata spavanja tijekom dana. Većina dojenčadi se noću još jednom do dva puta budi za hranjenje. U tom mjesecu vjerojatno ćete primijetiti da je vaše dijete već oblikovalo svoj ritam spavanja i budnosti (dnevno spavanje u otprilike isto vrijeme svaki dan, navečer ima svoj sat za spavanje i sat za buđenje), kada je vrlo aktivno u vremenu kada bi trebao već spavati, razmislite da li možda nije previše umoran jer njegova neuobičajena aktivnost može biti posljedica umora. Jako umorna dojenčad često teže zaspi i nemirnije spava.
Iako većina dojenčadi još ne može samostalno zaspati te se budi noću, prvi mjeseci su jako važni za buduće navike uspavljivanja i buđenja noću. Da bi dojenče moglo naučiti samostalno zaspati u svom krevetiću, važno je da imate ustaljenu večernju rutinu i da ga u krevetić stavljate kada je pospan a ne kada već spava. Ako će dojenče zaspati u krevetiću a ne u vašem naručju, uspavljivanje će kasnije povezivati s krevetićem a ne s vama. To će mu u sljedećim mjesecima kada više neće trebati noćni obrok, pomoći ako se probudi preko noći, ponovo zaspati bez vas.

U prva četiri mjeseca ritam spavanja se brzo razvija. Zbog toga je to idealno vrijeme za uvođenje samostalnog uspavljivanja. Dojenčad nije ista , neki usvoje večernju rutinu i uspavljivanje prije nego ostali.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img