cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dojenje i dohranjivanje formulom

calendar-img

Dojenje
Tri mjesece staro dojenče treba 6 do 8 obroka dnevno (u 24 sata). Većina dojenčadi se noću jednom do dva puta probudi za hranjenje, a neki već spavaju i do 6 sati u komadu.
Dojenčetova potreba za hranom se obično poveća kada ono napuni 3 mjesece. To je sasvim prirodan skok koji je dio razvoja i koji se kaže kao želja po češćem dojenju. Što se tiče učestalosti dojenja odnosno vremenskih intervala između pojedinih podoja, najbolje je prilagoditi se djetetu te mu ponuditi dojku uvijek kada plače ili pokazuje druge znakove gladi.

Više o dojenju možete pročitati u uvodnom prvom mjesecu života.

Hranjenje bočicom
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite dojiti, odgovarajuća zamjena za majčino mlijeko je tvorničko prerađeno adaptirano mlijeko za dojenčad (zvano i mliječna mješavina, mliječna formula, adaptirano ili umjetno mlijeko). U četvrtom mjesecu dojenče već ima svoj ritam hranjenja i treba oko 5 do 6 obroka dnevno (približno na svaka tri sata). Mnogo dojenčadi se noću još jednom do dva puta budi za hranjenje, a neki već spavaju i do 6 sati u komadu. Što se tiče količine mlijeka za pojedini obrok pri hranjenju bočicom, potrebno je pridržavati se uputa na ambalaži. Trebate znati da dojenče nije uvijek podjednako gladno zato ga nemojte prisiljavati ako ne želi popiti sve mlijeko koje ste pripremili.

Više o hranjenju dojenčeta i podrigivanju nakon obroka možete pročitati u uvodnom prvom mjesecu.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img