cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Strah od liječnika
Neka djeca se boje liječnika. Vjerojatno im je u sjećanju ostalo neko neugodno iskustvo. Možda ono nije povezano s liječnikom osobno, nego s nezgodom nakon koje je dijete moralo posjetiti liječnika ili s bolešću zbog koje se je loše osjećalo i otišli ste s njim liječniku. Nije im neugodno zbog liječnika nego zbog stanja koje je bilo uzrok posjete liječniku. Djeca sama još ne razumiju te razlike.
Dijete pripremite na slijedeću posjetu liječniku. Objasnite mu kako će izgledati pregled i što će liječnik raditi. Ne zaboravite mu spomenuti da idete kod liječnika da bi djetetu bilo bolje. Pročitajte mu neku slikovnicu o liječnicima. Možda će djetetov strah smanjiti igra u kojoj ćete vi ili ono biti liječnik. Neka dijete pregleda svoje »bolesne« igračke. Na taj način ćete vidjeti čega se dijete najviše plaši jer će u igri to točno uprizoriti. Isto tako prošetajte pokraj doma zdravlja i promatrajte događanje. Dijete će vidjeti da se kod liječnika ne događa ništa dramatično. Ako je dijete još uvijek strah, razgovarajte s njegovim pedijatrom. Možda ćete moći posjetiti ga  nekoliko puta samo za razgovor bez liječničkog pregleda.

Zubi
Prije treće godine je za zdravlje zubiju i usne šupljine najvažnija prehrana. Higijena koja u tom razdoblju ima svrhu učenja zdravih navika, neka bude djetetu predstavljena kroz igru i na zanimljiv način. Nakon treće godine higijena počinje dobivati svoj pravi smisao. Dijete je motorički sve spretnije i puno stvari želi napraviti samo. U tom razdoblju ima već svih 20 mliječnih zubi. Zube perite ujutro i navečer. Potičite dijete da si zube umije samo i kasnije vi završite pranje. Izbor zubnih četkica je ogroman. Odaberite takvu na kojoj je točno napisana primjerena starost. Proizvodi za djecu pod strogim nadzorom i zato možete biti uvjereni da su podaci na ambalaži točni. Zubna pasta do treće godine nije nužno potrebna. Kada pastu koristite prije nego što ju dijete zna ispljunuti, odaberite pastu bez fluora. Količina zubne paste na četkici neka bude u veličini zrna graška.
Nakon treće godine dijete vodite dijete na pregled zubaru na svakih 6 mjeseci iako vam se čini da je sve u redu. Stomatolog će na taj način raditi preventivne mjere, kao što je zalijevanje fisura  zuba ako dijete ima veće jamice na kutnjacima ili premazivanje zubi s flourom, s kojima će smanjiti mogućnost nastanka karijesa.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img