cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Sinovi kao majke, kćeri kao očevi. Zašto smo slični?

Genetika je komplicirana. Znamo samo da smo više slični jednom od roditelja, što opet ovisi o kombinaciji gena koju dobivamo preko roditelja.

Sinovi kao majke, kćeri kao očevi. Zašto smo slični?

Kakav otac, takva kći ili kakva majka, takav sin. Je stvarno tako i što se genetski događa kada oba roditelja imaju smeđe oči i imaju dijete koje ima recimo plave oči? Ne, nije riječ o onom famoznom "izgleda kao susjed", već o igri genetike koja radi zanimljive kombinacije kromosoma, čak i ako vas dvoje uopće nemate te karakteristike. U nastavku o tome što i kako nasljeđujemo od oca i majke. Istraživanje na Sveučilištu Stanford pokazuje kako se nasljeđuje boja očiju, kao i druge osobine i karakteristike.

 

Genetika je komplicirana stvar

Osim u nekoliko posebnih slučajeva, nije posebno unaprijed određeno što vam svaki roditelj daje ili što nasljeđujete. Ako su dominantni geni, bit će dominantni bez obzira na to dolaze li od oca ili majke. Ako vaš otac ima dominantan gen za boju očiju, istu ćete boju očiju naslijediti od njega. Međutim, ako se radi o recesivnom genu, djeca mogu imati boju očiju koju roditelji nemaju, te se pojavljuje potpuno novi gen. To objašnjava zašto se ponekad događa da ljudi koji nemaju crvenu kosu ili smeđe oči, na primjer, dobiju dijete smeđih očiju i crvene kose.

 

Kao što vidite, genetika je kompliciran posao. Znamo samo da više ličimo jednom roditelju, što opet ovisi o kombinaciji gena koje dobivamo preko roditelja. Pokušat ćemo jednostavno pokazati kako funkcionira genetika, a zatim dati primjere na kojima je vidljivo što dobivamo od bilo kojeg roditelja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što određuje krvnu grupu bebe?

 

Igra dominantnih i recesivnih gena

Uzmimo za primjer dijete majke sa smeđim očima i oca s plavim očima. Budući da su smeđe oči dominantne, majka može imati dva gena za smeđe oči, ili jedan gen za smeđe i jedan za drugu boju očiju. Za lakše razumijevanje recimo da ima oba gena za smeđu boju. Budući da otac ima plave oči, on ima dva recesivna gena za plave oči.

 

Svaki roditelj će prenijeti jednu kopiju gena svom djetetu. U tom slučaju, majka će prenijeti dominantni gen, a otac će prenijeti recesivni gen. To znači da će dijete imati boju očiju majke jer je imala dominantne gene. Isto vrijedi ako otac ima dominantan par gena.

 

Velike uši obično se nasljeđuju od oca, a kosa od majke

Istraživanja Sveučilišta Stanford također potvrđuju da dječaci od majke nasljeđuju samo jedan X kromosom koji je bogat genima koji utječu na fizički izgled. Očev X-kromosom je osiromašen takvim genima, pa dječaci mogu izgledati kao svoje majke, ali djevojčice ne moraju nužno nalikovati svom ocu, budući da od svakog roditelja dobivaju po jedan X-kromosom.

 

Prema ovom istraživanju, velike uši najčešće se nasljeđuju od oca, a kosa i njezina kvaliteta od majke. Ako si muško, pogledaj strica pa ćeš vidjeti kako će ti kosa izgledati u kasnijim godinama (ako je budeš imao). Dakle postoje razne kromosomske veze koje će u konačnici oblikovati dijete upravo onakvo kakvo treba biti. Jedinstven, poseban i drugačiji na svoj način.

 

PROČITAJTE JOŠ: Razigrane bebe brže progovore

 

Kvalitete su zasluge oba roditelja, pa nemojte zamjeriti mužu ako vidite da je dijete izrazito tvrdoglavo. Pogledajte sebe i analizirajte svoje kvalitete.

 

Vir: Sara Velaga, Lolamagazin.com

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img