cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Prehrana

calendar-img

Jedan jelovnik za cijelu obitelj
Mi roditelji smo odgovorni što, kada i kako te koju hranu ćemo ponuditi djetetu na tanjuru. Djeca najviše vole škrobne namirnice (krumpir, riž, tjestenina ili kruh), a manje meso i povrće. Nemojte dijete siliti hranom koju ne voli, svejedno mu pri pripremi jelovnika nemojte popuštati u svemu. Jelovnik neka bude za cijelu obitelj isti.

U tom razdoblju je dijete spremno sudjelovati i pokušavati nove stvari. Djetetu često ponudite raznolike nove namirnice te ga pritom potičite. Često su izbirljiva djeca ona koja su imala premalo mogućnosti za kušanje različitih jela ili su ih roditelji s hranom silili. Pružajte djetetu priliku za učenje. Ne trebate brinuti, ako dijete ostavi hranu na tanjuru. Dijete neka prestane jesti kada je sito i neka jede kada je gladno. Hrana djetetu nudi zadovoljstvo, ugodan osjećaj i sigurnost, ali isto tako je nužna i za njegovu rast i razvoj.  Obiteljski obroci bez svađe i lošeg raspoloženja su rituali koji djetetu puno znače te su isto tako odlična prilika za učenje zdravih navika hranjenja.

Lijepo ponašanje i za stolom
Usvajanje pravila lijepog ponašanja za stolom je dugotrajni projekt i ulaganje u budućnost. Hvala, molim, dobar tek, će dijete usvojiti ako ćete ih i vi koristiti. Pri obiteljskom obroku se lijepo sijedi za stolom. Naučite ga da ne govori punim ustima te da se hranom ne igra. Ustrajajte da se pri jelu koristi pribor a ne ruke. Za trud i lijepo ponašanje ga pohvalite, jer je u tom razdoblju pohvala jako važna. Ako je njegovo ponašanje neprimjereno i unatoč mirnom upozorenju ne prestaje, neka za nekoliko minuta ide u svoju sobu. Dijete treba naučiti da je obiteljski obrok prijatni društveni događaj. Sa silom, vikanjem i stalnim prigovaranjem nećete pomoći ni sebi ni djetetu. Postaviti trebate jasne granice, trebate kontrolirati situaciju, a ne dijete. Prije svega nemojte dijete nikada pohvaliti jer je sve pojelo. Dijete neka jede hranu jer je gladno i ne zbog toga što bi zadovoljilo vas ili možda čak zbog toga da bi dobilo slatkiš.

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img