cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje

calendar-img

Povišena tjelesna temperatura
Prije ili kasnije ćete se susresti s povišenom tjelesnom temperaturu kod svoga djeteta. Najčešći razlog su infekcije dišnih putova. Uzrok mogu biti i bakterijske infekcije ili previsoka temperatura zbog vanjskog izvora vrućine. Drugi razlozi su rijetki.
Najčešće ćete povišenu tjelesnu temperaturu primijetiti već s dodirom djetetovog čela, još sigurniju ocjenu će vam dati dodir čela s usnama (poljubac na čelo). Svoj osjećaj možete potvrditi s mjerenjem temperature klasičnim ili digitalnim termometrom. Temperaturu možete izmjeriti ispod pazuha, u ušima ili u anusu. Ako mjerite rektalno trebate znati da je temperatura za stupanj viša nego ako mjerite ispod pazuha ili u uhu.

Kada je potrebno snižavanje temperature?
Važno je znati da povišena tjelesna temperatura ima koristan učinak u borbi protiv infekcija, zbog toga nije preporučljivo snižavati ju ako je ispod 38,5° C (mjereno ispod pazuha ili u uhu). Ako temperatura naraste iznad 39° C povećaju se i njezini negativni efekti, zbog toga ju u tom slučaju trebate snižavati. Prvo se pobrinite da je dijete u prozračenom prostoru s temperaturom oko 20° C (ne u pretoploj sobi s pretoplom dekicom), obučen treba biti u pamučnu odjeću i prema potrebi pokriven s laganom dekicom ili plahtom. Možete ga hladiti i u mlakoj kupki (u kadi neka bude malo vode i polijevajte ga s njom po tijelu). Važno je da pije dovoljno tekućine jer povišena temperatura može kod dojenčadi uzrokovati dehidraciju. Preporučljivo je da kod kuće uvijek imate lijekove za snižavanje temperature kao što su čepići paracetamola ili sirup. Lijekove uvijek koristite prema uputama liječnika.
Pri prvoj povišenoj temperaturi ćete najvjerojatnije posjetiti liječnika koji će vam objasniti kako postupiti u slučaju ponovnih problema. Liječnika morate posjetiti uvijek ako vaše dojenče ima manje od dva mjeseca, ako uz povišenu temperaturu jako plače, ima kolvulzije, teško diše, ima tvrd vrat ili osip na koži, ali i u slučaju kada je uzrok pregrijanost zbog visoke vanjske temperature.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img