cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Razvojne faze

calendar-img

Držanje glavice
U trećem mjesecu života dojenče već može čvrsto uspravno držati glavicu. Vaša potpora mu treba pri podizanju. Kad leži na trbuščiću podiže glavicu i prednji dio prsnog koša. Pri tome se podupire na podlakticama, često prstima tapka po podlozi. Time učvršćuje vratne mišiće.

Većina dvomjesečne dojenčadi je sposobna uzdignuti glavicu pod kutom od 45 stupnjeva. Leže na leđima većinu vremena u nesimetričnom položaju s istegnutom nogom i rukom u smjeru pogleda i zgrčenom rukom i nogom na suprotnoj strani. Pri kraju trećeg mjeseca već leže simetrično.

Sve više otvara dlanove, pokreti ruku i nogu su sve manje nezgrapni i sve više simetrični.

Pri kraju tog mjeseca počinje zapažati svoje ruke i prste. Predmet koji mu ponudimo prima te ga ponekad i proučava. Zato mu ponudite lagane i jednostavne igračke primjerenih oblika koje može primiti. Samo pogledom ili pogledom i okretanjem glavice slijedi predmet koji ćete lagano pomicati u luku pred njegovim licem u svim smjerovima. Pokušajte!

Interes za okolinu
Za vrijeme hranjenja s velikim interesom proučava mamino lice. Isto tako ima sve veći interes za svoju okolinu.
Pri kraju mjeseca počinje istraživati svoje tijelo - pogledava si rukice i igra se s prstićima, vokalizira, pušta mjehuriće sline, dotiče uho, spolovilo i druge dijelove svoga tijela. Tim istraživanjem postaje svjesno samoga sebe.

Dojenče voli dnevnu rutinu jer tako zna što slijedi. Osmijehom, nemirom ili glasanjem se odaziva na poznate situacije, na primjer pri pripremi za hranjenje ili kupanje. Sada već vidno pokazuje da uživa u kupanju i ostalim nježnostima, kao i u druženju s roditeljima.

Komunikacija dojenčeta
Već u ranom razdoblju života dojenče može pokazati kada treba pažnju i nježnost kao i kada je pažnja roditelja prekomjerna i kada želi malo vremena za sebe. Kada želi vaše društvo to će vam pokazati kontaktom očiju, osmijehom ili glasanjem. Kada mu je društva dosta to će pokazati plačem i zijevanjem, a malo stariji i skretanjem pogleda i odguravanjem roditelja.

Iz razloga što je svako dojenče jedinstveno, svako ima svoj način iskazivanja potreba i svoj način uspostavljaju komunikaciju s roditeljima. Još uvijek je plač njegov glavni način izražavanja želja i potreba. Odazivanje na signale dojenčeta i zadovoljavanje njegovih potreba je temelj razvoja djetetovog samopouzdanja i kasnije samostalnosti.

Osmijeh
Tromjesečno dojenče već pokazuje ugodu i s osmijehom. Uživa kada mu roditelji posvećuju pažnju, kada s njim razgovaraju, dodiruju ga i grle. Razveseli se i kada ugleda poznato lice. Tada se odaziva osmijehom i gugutanjem. U ovoj dobi već se glasa samoglasnicima (vokaliziranje).
Dojenče ima s voljenom osobom ili više njih još povezaniji odnos i u maminom ili tatinom naručju se najbrže utješi.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img