cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dojenje i dohranjivanje formulom

calendar-img

DOJENJE

Ritam hranjenja
Dojenče je već pronašlo svoj ritam hranjenja, u trećem mjesecu najčešće treba 6 do 8 obroka dnevno (u 24 sata). Većina dojenčadi se noću dva do tri puta probudi za hranjenje, a neki već spavaju i do 6 sati u komadu. Dojenčetova potreba za hranom obično iznenadno naraste sa tri, šest tjedana te sa tri mjeseca, ali može i bilo kada za vrijeme razvoja. To su sasvim prirodni skokovi u rastu koji su dio razvoja i manifestiraju se kao želja za češćim dojenjem.

Bolovi u dojkama
... najčešće su posljedica nepravilne tehnike dojenja. Ako imate ispucale bradavice ili ragade i trebate zbog bolova za koji dan prekinuti dojenje, trebate mlijeko iz dojke redovito (na svaka 3 sata) izdojiti. Bradavice uvijek umivajte s mlakom vodom, ne upotrebljavajte sapun ili alkoholne otopine.
Kod prepunih, bolnih i nabreklih dojki te kod začepljenih mliječnih kanalića (mala bolna tvrda mjesta na dojci) umijte dojke sa što toplijom vodom, tvrda mjesta lagano masirajte i suvišno mlijeko istisnite dok dojke opet ne postanu mekane (to je najjednostavnije napraviti ispod toplog tuša). S dojenjem nastavite što češće.
Ako primijetite crveno i na dodir jako bolno tvrdo mjesto te imate temperaturu iznad 38,4° C i osjećate se jako loše, vaša dojka je vjerojatno upaljena (mastitis). Što prije posjetite liječnika, jer trebate liječenje s antibioticima.

DOHRANJIVANJE

Hranjenje bočicom
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite dojiti, odgovarajuća zamjena za majčino mlijeko je tvorničko prerađeno adaptirano mlijeko za dojenčad (zvano i mliječna mješavina, mliječna formula, adaptirano ili umjetno mlijeko). U trećem mjesecu dojenče već ima svoj ritam hranjenja i treba oko 6 obroka dnevno (približno na svaka tri sata). Većina dojenčadi se noću još dva do tri puta budi za hranjenje, a neki već spavaju i do 6 sati u komadu. Što se tiče količine mlijeka za pojedini obrok pri hranjenju bočicom, potrebno je pridržavati se uputa na ambalaži. Trebate znati da dojenče nije uvijek podjednako gladno zato ga nemojte prisiljavati ako ne želi popiti sve mlijeko koje ste pripremili.

Više o hranjenju dojenčeta i podrigivanju nakon obroka možete pročitati u uvodnom prvom mjesecu.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img