cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dobro je znati

calendar-img

Poticanje smostalnosti
Što god dijete radilo, u svemu želi biti samostalno. Bez obzira na to što smo u dvojbama da li će  zadaću uspješno riješiti, trebamo njegovu samostalnost poticati jer mu time jačamo samopouzdanje. Roditelji trebaju u takvim situacijama biti jako strpljivi. Djetetu možemo primjerice dopustiti da se umiva samo. U biti nije nikada prerano da dijete pokuša nešto takvo, s ograničenjima naravno. Navečer prije spavanja neka si samo umije lice, tijekom tuširanja neka se samo nasapuna. Vaša zadaća je da pazite da se ne posklizne na mokroj podlozi ili da se ne bi opeklo s previše vrućom vodom. Odjeću koja se smoči pri samostalnom umivanju potrebno je preobući da se dijete ne bi prehladilo.
Ne zaboravite uzeti si dovoljno vremena, jer djetetovo pokušavanje samostalnog obavljanja različitih aktivnosti može trajati jako dugo. Ako će doći do problema, djetetu pomozite. Neuspjeh kod samostalne aktivnosti može dijete toliko razočarati da počne neumorno plakati.

Privikavanje na tutu
Pravog odgovora na pitanje kada je pravo vrijeme za tutu u biti nema. Važno je da se djeca odviknu od pelena uz potporu roditelja s ljubavlju, bez pritiska ili kazne. Većina djece je spremna na odvikavanje od pelena između 24. i 36. mjeseca. Tjelesno su spremni na odvikavanje kada znaju sami pokrenuti izlučivanje. Isto tako trebaju sami znati skinuti si gačice i popeti se na tutu odnosno wc-školjku. Emocionalna spremnost znači da dijete treba samo svijesno odlučiti da će ići na wc ili tutu te taj čin ponavljati. U tom razdoblju djeca su oduševljena vlastitim idejama i moguće je da će odbijati vaše ideje.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img