cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Prehrana

calendar-img

Pri jedanaest mjeseci dijete treba uz miješanu prehranu barem još 2 mliječna obroka dnevno. Ako dojenče više ne dojite preporučljivo je koristiti mliječne mješavine. Nakon napunjenog dvanaestog mjeseca djetetu možete postupno ponuditi neprilagođeno punomasno kravlje mlijeko.

Držite se načela zdrave prehrane!
Kod pripreme hrane za dijete neka vas vode načela zdrave prehrane. Pokušavajte se držati redovnog vremena za obroke koji neka budu u opuštajućem obiteljskem raspoloženju.

Odvikavanje od dojenja
Većina mama počinje pri kraju prve godine djetetove starosti razmišljati o odvikavanju od dojenja. Preporučljivo je postupno odvikavanje jer se time dijete lakše prilagođava, a mama izbjegne poteškoće s curenjem mlijeka i bolnim dojkama.
 
Postupno odvikavanje znači zamjenu jednog obroka dojenja dnevno s drugom prehranom. Najbolje je najprije zamijeniti onaj obrok dojenja za koji dijete pokazuje najmanje zanimanja. Pri tom načinu hranjenja ostanite barem jedan do dva tjedna i tada prekinite sljedeći obrok te ga nadomjestite s drugom hranom. Jutarnje i večernje dojenje prekinite najkasnije. Nakon zadnjeg dojenja je većina majki tužna, ali uskoro shvate da zbog prestanka dojenja njihov odnos s djetetom nije postao lošiji i da sada imaju i više vremena za igru s djetetom.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img