cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Prehrana

calendar-img

Dojenče neka pokuša jesti samo
Dojenče staro deset mjeseci uz miješanu prehranu treba barem još dva mliječna obroka dnevno tj. majčino ili adaptirano mlijeko (neprilagođeno mlijeko mu ne nudite prije napunjene prve godine).

U tom razdoblju dijete se počinje osamostaljivati i to pokazuje i pri hranjenju. Želi jesti samo – manje komadiće hrane stavlja si s prstićima samo u usta i želi držati žličicu (pripremite se na nered i primjereno zaštitite djetetovu odjeću i pod). Ako želite da se najede do sitosti, tada je najbolje da mu stavite jednu žličicu u ruke, a s drugom ga hranite sami. Ako dijete baca komadiće hrane na pod ne uzbuđujte se, jer bi dijete to moglo shvatiti kao igru.  Najbolje je pri svakom pokušaju djetetu mirnim tonom reći da se to ne smije. Pod počistite kasnije. Preporučljivo je prije hranjenja pod zaštititi novinskim papirom.

Dojenčetov jelovnik
U djetetov jelovnik možete uvrstiti različito voće, povrće, jogurte, žitarice, meso, žumanjak i tjesteninu. Hranu mu nudite po načelima zdrave prehrane, jer se u djetinjstvu oblikuje okus i kasnija navika na određenu hranu.

Prije napunjenog 12. mjeseca djetetu NE nudite neadaptirano kravlje mlijeko, bjelanjak, med, svinjsko meso, orahe, lješnjake, kikiriki, čokoladu... U prvoj godini jako ograničite korištenje soli i dodavanje šećera.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img