cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dojenje i dohranjivanje formulom

calendar-img

DOJENJE

Učestalost hranjenja
Sada ste vjerojatno već usvojili dojenje i pritom oboje uživate. Još uvijek je preporučljivo učestalost dojenja prilagoditi željama djeteta. Postupno dojenče pronađe svoj ritam hranjenja. U drugom mjesecu većini trebaju 7 ili 8 obroka dnevno (u 24 sata). Većina se dojenčadi noću budi dva do tri puta za hranjenje, a neki već spavaju i 6 sati u komadu. Dojenčetova potreba za hranom obično iznenadno naraste sa tri, šest tjedana te sa tri mjeseca, ali može i bilo kada za vrijeme razvoja. To su sasvim prirodni skokovi u rastu koji su dio razvoju i manifestiraju se kao želja za češćim dojenjem.

Imam li dovoljno mlijeka?
Majke često brinu da nemaju dovoljno mlijeka. Pogotovo ako dojenče puno plače. Trebate znati da s plačem dojenče može i poručiti da je umorno, da mu je vruće ili hladno ili ga muče grčevi. Ako dijete primjerno napreduje na težini, mirno spava, u razdoblju dok je budno, živahno te ima svijetli urin i više puta dnevno pomokri pelenu (barem pet do šest puta), vaša briga je suvišna.

DOHRANJIVANJE

Hranjenje bočicom
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite dojiti, odgovarajuća zamjena za majčino mlijeko je tvorničko prerađeno adaptirano mlijeko za dojenčad (zvano i mliječna mješavina, mliječna formula, adaptirano ili umjetno mlijeko). Na raspolaganju vam je cijela paleta različitih mliječnih formula. Za primjereni izbor najbolje se posavjetovati s djetetovim liječnikom ili sa farmaceutom u ljekarni. Kasnije je preporučljivo uvijek upotrebljavati mliječnu formulu istog proizvođača.

Učestalost hranjenja
Pri hranjenju bočicom je najbolje isto kao i pri dojenju, razmake između pojedinih obroka prilagoditi djetetu. Bočicu mu ponudite kada plače ili pokazuje druge znakove gladi. U drugom mjesecu dojenče nađe svoj ritam hranjenja i treba oko 6 obroka dnevno (približno svaka tri sata). Što se tiče količine mlijeka za pojedini obrok pri hranjenju bočicom, potrebno je pridržavati se uputa na ambalaži. Trebate znati da dojenče nije uvijek podjednako gladno zato ga nemojte prisiljavati ako ne želi popiti sve mlijeko koje ste pripremili.
Više o hranjenju dojenčeta i podrigivanju nakon obroka možete pročitati u uvodnom prvom mjesecu.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img