cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Zagrlite dijete kad se užasno ponaša! Evo zašto!

Grliti djecu znači pokazati im bezuvjetnu ljubav i podršku za njihove probleme i osjećaje.

Zagrlite dijete kad se užasno ponaša! Evo zašto!

Djeca ulaze u razne faze koje roditeljima nisu baš jasne – prkose, viču, imaju izljeve bijesa, plača, neobično se ponašaju i agresivni su. Roditelji često nemaju pojma što učiniti iako su takvim ponašanjem više nego iscrpljeni i dovedeni do ruba. Treba li djecu slati da se rashlade u svojoj sobi? Uvesti neke zabrane i kazne? Vikati? Objasniti? Razgovarati mirno? Ali što ako trogodišnjak baš i nije spreman za miran razgovor?

Zanimljivo rješenje pojavilo se kao savjet stručnjaka, ali i brojnih roditelja koji su ga isprobali i tvrde da djeluje. A to je da je zagrljaj dobar za dijete u takvim situacijama. Da, tako je jednostavno. Evo zašto se zagrljaj čini kao najbolje rješenje:

 

Djeca bolje uče kroz nagrade nego kroz kazne

Razgovor o problemu uz zagrljaj uvijek je bolji odgovor i reakcija na problem od vikanja i kažnjavanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Svaki zagrljaj je bitan! Što više grlite djecu, ona su pametnija!

 

Ponekad je neželjeno ponašanje samo poziv u pomoć

Ponekad djeca ne znaju izraziti velike osjećaje na primjereniji način ili im može smetati nešto drugo što im uzrokuje stres i frustraciju. Zagrljaj može biti utjeha koja im je potrebna i otvoriti vrata za početak dijaloga.

 

Djeca ponekad imaju loše mišljenje o sebi i misle da ne zaslužuju da se prema njima lijepo postupa i zato se ponašaju na način za koji misle da će dobiti poštovanje.

A kada se vrate na takvo ponašanje u vidu frustracije i ljutnje, počnu se osjećati još gore i imati još gore mišljenje o sebi, što stvara začarani krug. Grleći ih podsjećate ih da pogriješiti nije tako strašno i da svi ponekad griješimo i opraštamo jedni drugima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Odgojiti sretno dijete

 

Najbolji način poticanja djece na suradnju je međusobna povezanost

Pravilnim stavom lakše ćete dobiti željeno ponašanje od djece, a veća je i vjerojatnost da će biti otvorena za suradnju. Bit će trenutaka kada djeca neće htjeti ili moći surađivati, ali čak i tada, zagrljaj je moćno sredstvo za ponovno uspostavljanje odnosa.

 

Ljubav prema djeci je bezuvjetna

Koliko god nam se ponekad ne sviđalo ponašanje naše djece, ipak ih volimo jer je roditeljska ljubav bezuvjetna. Naša djeca to moraju znati, a ponekad ih treba i podsjetiti na to, pogotovo kod „pada morala“ i kada se ne osjećaju dobro u vlastitoj koži.

 

PROČITAJTE JOŠ: Budite i vi obitelj koja se često i glasno smije

 

Ponekad smo odrasli ti kojima je potreban zagrljaj

Kada naša djeca imaju ispade, povrijede nas, pa kada više ne znamo što učiniti i kako postupiti, mi smo ti kojima je potreban zagrljaj da se smirimo i uspostavimo odnos.

 

 

Izvor: www.djecjaposla.com

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img