cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Za mušku neplodnost krive su i kemikalije u kući

Nova istraživanja otkrila su vezu između muške neplodnosti i kemikalija koje koristimo u stanu ili kod kuće.

Za mušku neplodnost krive su i kemikalije u kući

Znanstvenici sa Sveučilišta u Nottinghamu došli su do ovog zaključka ponajviše jer su otkrili da psi  čiji su vlasnici sudjelovali u istraživanju također imaju problema s neplodnošću. Pa su uzroke počeli tražiti u istoj sredini.

 

Štetni DEHP i PCB153!

Iako kada govorimo o problemima sa začećem, obično prvo pomislimo na žensku neplodnost, podaci o muškoj neplodnosti su zabrinjavajući - u posljednjih 80 godina kvaliteta muške sperme općenito se pogoršala za čak 50 posto! Pokvarila se i sperma pripitomljenih štenaca. Tako su znanstvenici uzroke počeli tražiti i u domovima.

 

Aktualna istraživanja koja su pokušala pronaći vezu između neplodnosti kod muškaraca i njihovih pasa i kemikalija u domovima usredotočila su se uglavnom na DEHP, koji se nalazi gotovo posvuda u domu (tepisi, podne obloge, tapecirani namještaj, odjeća, žice i igračke), te kemikalija PCB153, koja je još uvijek prisutna u mnogim proizvodima, kao i u hrani, iako postoje brojni dokazi da je vrlo štetna za zdravlje i okoliš te je već zabranjena u nekim zemljama.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što sve oštećuje spermatozoide?

 

I što su rezultati pokazali? Da ove dvije kemikalije, kojih uglavnom imamo u svojim domovima, iako toga nismo svjesni, utječu na kvalitetu sperme kako kod muškaraca tako i kod njihovih četveronožnih ljubimaca.

I DEHP i PCB153 uzrokovali su oslabljenu pokretljivost spermija i povećanu fragmentaciju DNA. Slabo pokretni spermiji i genetske abnormalnosti spermija često su krivi za žensku neplodnost ili nemogućnost začeća.

 

Psi kao modeli za daljnja istraživanja

Prema riječima voditelja istraživanja Richarda Lea, problemi s plodnošću kod psa mogu poslužiti kao upozorenje da se provjeri toksičnost domaće sredine u kojoj živi zajedno sa psom.

Ova povezanost između neplodnosti muškaraca i neplodnosti njihovih psećih ljubimaca znanstvenicima je također dragocjena jer psi mogu poslužiti kao model za daljnja istraživanja utjecaja okoline na plodnost (primjerice, utjecaj prehrane na plodnost muškaraca), koje je lakše kontrolirati kod pasa, nego kod ljudi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dijagnoze spermiograma

 

Znanstvenici također planiraju istraživanje koje će se fokusirati na to kako lokacija ili regija gdje žive utječu na plodnost muškaraca (i njihovih pasa) ili kvalitetu sperme. Znamo da su urbane sredine puno zagađenije od ruralnih. Šetnja sa psom gradskim ulicama ne može se usporediti sa šetnjom sa psom šumom, čak ni zbog mogućeg negativnog utjecaja na plodnost. Još jedan razlog više da pratite svog ljubimca na blatnjavijim i "divljim" stazama.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img