cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Prestanak korištenja kontracepcije!

Koliko brzo žena može zatrudnjeti nakon prestanka korištenja sredstava za zaštitu zavisi od mnogih čimbenika, kao što su vrsta korištenog zaštitnog sredstva, kao i individualni faktori.

Prestanak korištenja kontracepcije!

Ako par planira imati bebu, žena bi, naravno trebala ranije razmišljati o prekidu uzimanja pilula, odnosno da se na vrijeme odluči za odgovarajuću metodu zaštite. Ukoliko, recimo, žena želi ostati u drugom stanju u toku narednih 12 mjeseci, ona se neće odlučiti za hormonsku spiralu, koja ostaje u tijelu nekoliko godina.

 

PREKID UZIMANJA HORMONSKE KONTRACEPCIJE

U hormonske metode zaštite ubrajaju se:

Pilula

Vaginalni prsten

Flaster

Hormonska spirala

Tromjesečna injekcija

Hormonski implantat

 

Najrasprostranjenija metoda zaštite od trudnoće je kontracepcijska pilula. Čak i ako se koristi duži vremenski period, žena i brzo nakon prekida uzimanja može ostati u drugom stanju. Duže uzimanje pilule ne utječe na plodnost. Ipak, dešava se da žene moraju čekati i do šest mjeseci dok se njihov ciklus ponovo ne normalizira.

Ako se nakon prekida uzimanja pilule ciklus poremeti, to se po pravilu ne povezuje s prestankom uzimanja zaštitnog sredstva. Problemi uglavnom postoje već prije uzimanja pilula, a hormonskom kontracepcijom se ti problemi izniveliraju.

Čak i kada se koristi flaster ili vaginalni prsten, može potrajati neko vrijeme dok se ponovo ne uspostavi prirodna hormonska ravnoteža. Izostala, neredovita ili intenzivnija menstruacija je u ovom periodu normalna.

 

PROČITAJTE JOŠ: Male tajne zatrudnjivanja

 

Stavljanjem hormonske spirale žena se odlučuje da narednih 5 godina bude zaštićena metodom čije se prekidanje mora zakazati kod ginekologa. Nakon skidanja spirale žena je relativno brzo ponovo plodna i može ostati u drugom stanju. Ciklus se može normalizirati već narednog mjeseca.

Kod tromjesečne injekcije se ženi daje hormonski preparat injekcijom u mišić. Ova procedura se ponavlja na svaka tri mjeseca. Zaštita traje 90 dana i ne može spontano biti prekinuta. Nakon jedne injekcije potrebno je da prođe i do godinu dana dok se ponovo ne uspostavi normalan ciklus i dok žena ponovo ne postane plodna.

S hormonskim implantatom žene se odlučuju na zaštitu za naredne tri godine. Ako to žena želi, liječnik hormonski implantat može ukloniti i prije vremena. Nakon skidanja hormonskog implantata ciklus se po pravilu normalizira brže nego nakon tromjesečne injekcije.

 

ODUSTAJANJE OD METODA MEHANIČKE ILI KEMIJSKE ZAŠTITE OD TRUDNOĆE

 

U mehaničke metode zaštite spadaju kondom, dijafragma i kondom za žene. U kemijske spadaju kreme, čepići ili gelovi koje žena stavlja u vaginu prije odnosa. Žene koje imaju povjerenja u ove metode zaštite i ne kombiniraju ih s hormonskim sredstvima teoretski mogu zatrudnjeti već pri prvom nezaštićenom odnosu. Pretpostavka je da su oba partnera zdrava i da odnos imaju u plodnim danima žene.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img