cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

VIDEO: Kako novorođenče zaista vidi svijet oko sebe?

Da li beba vidi u maternici? U kojem uzrastu vid djeteta oblikuje jasnu sliku? Provjerite kako se odvija razvoj vida od prvog dana bebe pa nadalje.

VIDEO: Kako novorođenče zaista vidi svijet oko sebe?

Svijet, kakvim ga vide mala ljudska bića tek došla na svijet, drugačiji je od svijeta kakvog ga vidimo mi odrasli. Vid suštinski zavisi od razvoja oka, i počinje se razvijati poslije rođenja. U maternici, beba dakle ne vidi.

 

Koliko zapravo vidi novorođenče?

 

Na rođenju, novorođenče vidi veoma nejasnu sliku, zapravo samo registrira svjetlosne promijene. Oštrina vida je vrlo mala. Do nekih dva mjeseca beba neće vidjeti vaš osmjeh ili grimase, čak i ako ste udaljeni od njegovih očiju samo pola metra. Pažnju beba može izazvati samo predmet udaljen do 25 centimetara od očiju. Ako želite da vaša beba obrati pažnju na vas kada razgovarate s njom, onda se morate nalaziti na udaljenosti od 25 centimetara.

 

Negdje u uzrastu od dva mjeseca, beba razlikuje lice svoje majke udaljeno do pola metra. S tri mjeseca, otprilike počinje opažati pokrete, na razdaljini od jednog metra, sa šest mjeseci prepoznaju pokrete na udaljenosti od nekoliko metara, a s godinu dana vid je toliko razvijen da beba već može razlikovati detalje na majčinom licu.

 

 Prepoznavanje boja

 

Kako je identifikacija boja u zavisnosti od cjelokupnog razvoja vida, koji se intenzivno razvija nakon rođenja, novorođenče samo djelomično razlikuje boje i vidi ih prilično blijedo. Kada napuni 1 mjesec počinje vidjeti crvenu i zelenu boju, a u 4. mjesecu već doživljava sve ostale boje, uključujući i žutu i plavu. Do šestog mjeseca beba vidi boje manjeg intenziteta nego što zaista jesu, ali kasnije sve više razlikuje intenzitet boje. Što se više razvija oštrina vida, beba bolje razlikuje kontrast i intenzitet svake boje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ta čarobna mala stvorenja - bebe!

 

Razlika između blizu i daleko

 

Beba negdje u petom mjesecu starosti počinje registrirati daljinu objekata i osoba, koji su na daljini do jednog metra - njegov vid dobiva percepciju daljine. U kasnijem periodu, koji za većinu djece počinje negdje s osam mjeseci, dijete počinje ubrzano razvijati sposobnost koordinacije vida i tijela. S deset mjeseci beba je već u stanju vidjeti daljinu i istovremeno koordinira pokrete ruku, tako da može uhvatiti objekt s rukom.

 

 

Što je starije dijete, vid je bolji

 

Cijeli sistem vida se razvija kod djece do 6. godine i zaista kod djece različitih uzrasta vid je različite kvalitete. Vid i njegova oštrina se najviše razvijaju u prvim godinama poslije rođenja, tako da je dobro da se oko treće godine starosti utvrditi kakva je oštrina vida djeteta i poduzmu odgovarajuće korake ako nije sve onako kako bi trebalo biti.

 

 

Da bi ilustrirali kako stvarni svijet oko sebe vidi vaše novorođenče pogledajte video iznad.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img