cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što otac treba znati kada očekuje prvu kćer?

Novopečeni očevi često ne znaju kako razvijati odnos ako je dijete koje očekuju djevojčica. I to je mana koja pogađa sve. Ovo su savjeti o tome kako izgraditi snažan odnos otac-kći i zašto je taj odnos toliko važan.

Što otac treba znati kada očekuje prvu kćer?

Ako očekujete djevojčicu - ili ste je upravo dobili - teško je zamisliti da će ići u školu i baviti se sportom, a kamoli izlaziti, dobiti svoj prvi posao ili čak birati muža. Ali ti dani će doći prije nego što to shvatite, a postoje načini da izgradite dobar odnos s njom upravo sada.

 

Ako ste njezin otac, počnite graditi zdrav odnos s njom od rođenja; ako ste njezina majka, učinite sve što možete kako biste podržali i potaknuli ovu vezu. Ovo su razlozi zašto.

 

Pozitivni utjecaji očeva na živote kćeri

 

Studije pokazuju da jak odnos između oca i kćeri pomaže djevojčicama da razviju zdravu razinu samopoštovanja, sigurnosti, kompetitivnosti i ženstvenosti – čak i sposobnosti u matematici i prirodnim znanostima. Štoviše, djevojčice koje su imale dobre odnose sa svojim očevima bile su manje vjerojatno da će rano biti seksualno aktivne ili koristiti alkohol i ilegalne droge u tinejdžerskoj dobi.

 

PROČITAJTE JOŠ: TRUDNOĆA: Najčešći strahovi muškaraca

 

Ali to nije sve. Otac često služi kao uzor za mišljenje kćeri o muškarcima i budućim vezama.

 

"Vi biste joj mogli biti jedini primjer da nisu svi muškarci svinje", šali se Yoaz Bar-Sever iz Altadene u Kaliforniji, otac 11-godišnje Gaile. Ali očevi djevojčica često se osjećaju kao da su na stranom teritoriju i povlače se, prebacujući odnos na majku. Ono što ti očevi ne shvaćaju je da su, iako unose različite stvari u vezu od mame, kćeri jednako važni kao i njezina mama.

 

Kao i kćeri, i očevi imaju koristi od ovog odnosa. Mnogi muškarci priznaju da im se ponašanje promijenilo – dolaskom kćeri – nabolje. Kad je losanđeleski vatrogasac John Jimenez dobio kćer, otkrio je značenje riječi i postupaka koje govori i pokazuje. "Sada sam svjesniji onoga što govorim i kako se ponašam", kaže.

 

Tata Richard Rhodes također vjeruje da su njegove kćeri (u njegovom slučaju njih pet) promijenile njegov pogled na svijet i ponašanje. "Sada se naježim kad čujem seksističke šale", kaže on. "Ne mogu gledati filmove koji prikazuju žene u ranjivim situacijama."

 

Koji je pravi put? Očev/muški put. Muškarac se odmah može povezati sa svojom kćeri preuzimajući praktičnu ulogu u brizi za nju. Kako ona raste, očito će se promijeniti i način na koji on komunicira s njom. Na primjer, Bar-Sever se povezuje s Gailom kroz fizičke aktivnosti, uključujući neke gdje Gailina mama stalno vice: “Molim te! Pazi!"

 

Ne postoji pravi ili pogrešan način na koji tata može izgraditi zdravu vezu sa svojom kćeri. Svatko to može učiniti na svoj način; važno je da on to čini.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 činjenica o uključenosti očeva

 

Neki od ovih prijedloga nećete moži primijeniti sve dok kći malo ne poraste, ali nikad nije prerano da tata počne razmišljati o tome što može učiniti da bude izvrstan tata svojoj djevojčici.

 

Vremenski okvir zbližavanja oca i kćeri

 

• 24 mjeseca

Promijeni joj pelene, nahrani je, okupaj je, obuci je i pročitaj joj priču.

Nemojte inzistirati da se igra s takozvanim igračkama za djevojčice.

 

• Od djetinjstva do rane adolescencije

Radi gluposti s njom. Organizirajte čajanke, igrajte se s barbikama.

Upoznajte je sa sportovima, čak i onima u kojima dominiraju muškarci.

Uključite se u njezine školske aktivnosti, izlete, sportske timove i projekte.

Zajedno radite po kući. Naučite je kako napraviti i popraviti stvari.

Nemojte uspoređivati spolove kako biste implicirali da je ženstvenost na neki način inferiorna.

 

• Tinejdžerske godine

Budite uzor. Kvalitete koje utjelovljujete utjecat će na buduće odnose vaše kćeri s muškarcima.

Razgovarajte i dogovorite se sa svojim partnerom o teškim temama kao što su seks, ekstremno odijevanje, droge i preuzimanje rizika, a zatim budite spremni razgovarati sa svojom kćeri kada se ta pitanja pojave. Cilj je pomoći joj da nauči donositi dobre odluke i reći ne...i to ne samo zato što je tata tako rekao.

Nemojte se fokusirati samo na njezin izgled; obratite pozornost na ono što vaša kći govori, misli, osjeća i sanja. S druge strane, njezin je izgled jedan aspekt cijele njezine osobe, pa se nemojte bojati reći da je lijepa.

Nemojte poticati dijete. Umjesto toga, potaknite zdravu prehranu i tjelovježbu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbližavanje tate i bebe

 

Konačno, oba roditelja moraju imati na umu da je muškarac najvažniji saveznik majke njegove kćeri.

 

"Blagoslovljen sam ženom koja podržava moj snažan odnos s mojim kćerima na očite i suptilne načine", kaže Richard Rhodes. – Stalno me potiče da se nađem s njima na svoj način, koji je drugačiji od njezina.

 

IZVOR: Parents.com

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img