cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što je i zašto se radi CRP?

Mame često pitaju što je to CRP i zašto je potrebno raditi nalaz CRP. Pojašnjavamo!

Što je i zašto se radi CRP?

Danas se sve više pažnje usmjerava na smanjivanje konzumacije antibiotika. Problem dolazi od činjenice kako nakon učestalog uzimanja antibiotika, tijelo razvija otpornost.

 

Budući da s čestim korištenjem antibiotici više ne djeluju toliko učinkovito što nije dobro poznato je i kako antibiotici unatoč tome što liječe s druge strane naprave novi problem s kojim se kasnije treba nositi.

 

Problem leži u činjenici što je sve više onih koji od doktora traže recept za lijekove koji možda i nisu potrebni, a sve zato što im se ne ide na dodatne preglede koji su mogli malo bolje pokazati o čemu se točno radi.

 

Postoje pretrage na temelju kojih se točno može odrediti o kakvoj se bolesti, odnosno upali radi i da li je potrebna terapija lijekovima u ovom slučaju antibiotika. Kao jedan takav je i CRP nalaz.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dječje gliste

 

O čemu se točno radi?

Boli vas grlo i sinusi su vam upaljeni, nemojte tek tako gutati antibiotike koje vam je liječnik propisao. Najprije zatražite CRP nalaz!!!

 

Taj jeftini nalaz krvi pokazuje razinu upalnog markera koji se povećava u slučaju infekcije.

 

Visoke razine govore da je riječ o bakterijskoj infekciji, i u tom slučaju antibiotici bi trebali pomoći. No niske razine ukazuju na to da je riječ o virusnoj infekciji koja se samo s vremenom može izliječiti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Karijes bočice

 

C-reaktivni protein (CRP) je protein akutne faze koji nastaje u jetri kao odgovor na upalni proces u organizmu. Koristan je pokazatelj bakterijske infekcije jer je tada njegova koncentracija u krvi puno viša nego kod infekcije uzrokovane virusima. S njim se može procijeniti i potreba za liječenjem antibioticima i njihova učinkovitost.

 

Referentne Vrijednosti

muški, ženski:

(od 1 do 20 d.) 0,1 - 4,1 mg/L
(od 2 mj. do 15 g.) 0,1 - 2,8 mg/L
(> 15 g.) < 5 mg/L

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img