cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Putovanje u trudnoći

Mnoge trudnice htjele bi još jednom prije dolaska novog člana obitelji uživati u odmoru u dvoje. Saznajte u kojem razdoblju trudnoće je najbolje putovati, te koja su prijevozna sredstva i odredišta primjerena.

Putovanje u trudnoći

Ako je trudnoća uredna i bez komplikacija i ako vam je vaš ginekolog dao zeleno svijetlo, počnite pakirati putne torbe. Ne zaboravite na trudničku knjižicu!

Kada na put?

Najpogodnije vrijeme za putovanje je 5. mjesec trudnoće (između 14. i 28. tjedna trudnoće) kada više nema početnih tegoba i kada trbuh još nije prevelik.

Osim zbog učestalih mučnina i umora, u prvom tromjesečju trudnoće mnogi ginekolozi ne savjetuju putovanja zbog mogućih krvarenja ili prijetećeg pobačaja.  Ako ipak putujete u tom razdoblju, važno je odabrati odredište za koje ste sigurni da ima nužnu medicinsku opskrbu za takve slučajeve.

U zadnjem tromjesečju vaš trbuh je već dosta velik i pokretljivost manja te je veća osjetljivost na visoke temperature. Ako se svejedno odlučite za putovanje i ako idete u inozemstvo, informirajte se prije puta što pokriva vaše zdravstveno osiguranje. Zbog mogućnosti prijevremenog porođaja odaberite odredište koje ima  u blizini bolnicu s odjelom intenzivne njege za nedonoščad. Namjeravate li putovati zrakoplovom, krenite na put prije 35. tjedna trudnoće jer nakon toga su trudnicama zabranjeni letovi.

Odredište

Važno je da odaberete odredište s adekvatnom medicinskom opskrbom i primjernim higijenskim standardima. Neprimjerena su odredišta na više od 2000 m nadmorske visine, mjesta s vlažnom i vrućom klimom ili regije s velikim temperaturnim razlikama. Velika vrućina, previše sunčanih zraka i visoka vlažnost zraka nepogodno djeluju na bebu u trbuhu. Pogotovo treba izbjegavati putovanja u regije s malarijom.

Visoka odredišta nisu primjerna i zbog niske razine kisika u zraku kako i zbog povećanog rizika od pada i ozljeda.

Osobito poželjna za trudnice su odredišta uz vodu gdje ima trudnica mogućnost plivanja. Ronjenje je zabranjeno, ali plivanje je jedna od najoptimalnijih tjelesnih aktivnosti u trudnoći.

Općenito su najprimjernija bliža odredišta u Europi, zbog manjeg napora pri putovanju te minimalnih promjena klime. 

Kako putovati?

Najbolji način putovanja pogotovo u dalje krajeve je putovanje zrakoplovom. Ne zaboravite da je putovanje zrakoplovom u većini zrakoplovnih tvrtki nakon 35. tjedna trudnoće zabranjeno.

Ako idete na put automobilom, zaustavljajte se svaka dva sata i malo prošetajte. Uzmite sa sobom dovoljno vode i grickalice. Vozač ne smije voziti prebrzo. Vežite se sigurnosnim pojasom.

Putovanje vlakom je osobito udobno. Trudnica može prošetati vlakom tijekom puta. Osobito ljeti pazite da odaberete vlak s klimom. Nemojte dizati pretešku prtljagu nego zatražite pomoć.
 
Sretan put!

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img