cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Idealan izlet za obitelj – zaronite ispod površine rijeke

clock-img

16.3.2023

Istražite bogat tajanstveni slatkovodni svijet u AQUATICI – jedinom slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj, smještenom u gradu na četiri rijeke – Karlovcu!

Obiteljski izlet - zaronite ispod površine rijeke

Znate li da Hrvatska pripada najbogatijim europskim zemljama po broju slatkovodnih ribljih vrsta? Dva su razloga za to što u Hrvatskoj imamo oko 150 slatkovodnih vrsta riba, među kojima oko 50 endemskih. Prvi je taj što kroz Hrvatsku protječu jadranski slijev i crnomorski ili dunavski slijev sa svim svojim pritocima, a drugi je što je za vrijeme ledenog doba život ispod površine zemlje opstao, pa su tako mnogobrojne rijeke ponornice sačuvale veliko bogatstvo riba.

 

Raspored bazena u karlovačkom akvariju prati tok jedne tipične krške rijeke, kao što je rijeka Korana na čijoj se desnoj obali nalazi Aquatika. Taj koncept pruža detaljan, zanimljiv, poučan i uzbudljiv pogled u tajanstveni slatkovodni svijet, a svaki posjetitelj može doživjeti riječni tok od izvora do ušća. Uz priču o rijeci, očekuju vas i mnogobrojne zanimljivosti o vrstama riba koje obitavaju u pojedinom dijelu rijeke.

 

Aquatika

Foto: Denis Stošić

 

Osim gornjeg, srednjeg i donjeg toka rijeke s pripadajućim sedimentom, temperaturom vode i pojedinim vrstama riba koje su karakteristične za svaki dio riječnog toka, očarat će vas ulazak u podzemnu špilju. To je ujedno i najvredniji dio akvarijske izložbe jer su tu smještene endemske vrste riba. Endemske vrste su one koje su rasprostranjene na određenom, često malom, području i ne pojavljuju se nigdje drugdje. U deset akvarija, koji geografski prikazuju pojedine dijelove Hrvatske, predstavljene su karakteristične endemske ribe koje nastanjuju ta područja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Putovanja jačaju obitelj

 

Najveća su atrakcija, naravno, najveći primjerci riba. U velikom su akvariju prikazane ribe iz porodice jesetri: kečiga, ruska jesetra, bijela jesetra, atlantska jesetra, sibirska jesetra. Inače, jesetre pripadaju najstarijim ribljim vrstama i potječu još iz doba dinosaura. U vrijeme mrijesta neke forme kreću na dug put iz mora prema slatkim vodama. Nekada je ruska jesetra plivala i našim Dunavom, Dravom i Savom, a nakon pregradnje Dunava u Đerdapu izumrla je u tim rijekama.

Isto tako, kečiga se nekada nalazila u nizinskom toku rijeke Kupe, niže od Kamenskog pokraj Karlovca, dok danas u Hrvatskoj nastanjuje Dunav, Savu, Dravu i Muru.

 

U akvariju vas također očekuje prikaz močvare i bare, sedrene barijere, rastilište jesetri te akvarij s invazivnim vrstama riba.

 

Kao dodatan sadržaj, redovito vas očekuju izložbe u dvoranama Aquatike. Trenutno, od 10. veljače do 15. lipnja 2023., u edukacijskoj dvorani gostuje zanimljiva izložba za djecu Rođendan u Hermanovoj jazbini, pripremljena u Dječjem muzeju Hermanova jazbina Muzeja novije povijesti Celje. To je izložba o ugodnim, prijateljskim i mirisnim proslavama, gdje se slavlje prepoznaje kao suvremeni, globalni fenomen, ali ujedno i kao intiman, osobni i obiteljski praznik, koji u svakoj kulturi karakteriziraju posebnosti koje treba očuvati.

 

Aquatika

Foto: Denis Stošić

 

Ovog smo proljeća za sve vas pripremili poseban edukativan i zabavan program u sklopu manifestacije PROLJEĆE U KARLOVCU:

 

1) 22.4., 10 h (sub)  PROLJETNI CVJETOVI - radionica Gradske knjižnice za djecu predškolskog uzrasta, od 4 do 7 godina, na trgu Aquatike (Zelena knjižnica)

2) 1.5., 11-14 h (pon) BUDI EKO, BUDI FIT - eko animacija za djecu i odrasle na trgu Aquatike

3) 6.5. u 11 h (sub) Zoran Vakula – promocija meteoslikovnice na trgu Aquatike (Zelena knjižnica)

4) 21.5., 11-12:30 h (ned)   ČUVAJMO PRIRODU - radionice za djecu povodom obilježavanja Dana NATURA 2000 (21.5.), Dana biološke raznolikosti, Dana zaštite

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako organizirati putovanje s djecom

 

Stoga dođite u Aquatiku – slatkovodni akvarij Karlovac s cijelom obitelji, zabavite se i pritom naučite nešto novo o tajanstvenom slatkovodnom svijetu hrvatskih rijeka. Zaronite ispod površine!

 

Dok ste u Karlovcu, nemojte propustiti posjetiti i druge vrijedne atrakcije grada na četiri rijeke. Čeka vas nezaboravan pogled na cijeli grad na starom gradu Dubovcu, uz posjet renesansnom dvorcu. Tu je i Muzej Domovinskog rata na Turnju sa suvremenim muzejskim prostorom na tri etaže te impresivnim eksponatima na otvorenom. Osim toga, šetnja kroz Vrbanićev perivoj, stari drveni most, pa nova šetnica uz rijeku Koranu s pogledom na Koranski slap, Foginovo kupalište te bogata gastronomska ponuda čekaju na vas.

Aquatika

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img