cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Prvi koraci: Koja je prava obuća za dijete?

Naša stopala se vrlo intenzivno razvijaju u prvim godinama života, jer to čini temelje našeg motoričkog razvoja. Zato je veoma važno da roditelji za svoje dijete odaberu obuću koja potiče što kvalitetniji i prirodan razvoj stopala.

Prvi koraci: Koja je prava obuća za dijete?

 Odabir prave obuće važan je vodič za motorički razvoj djeteta

 

Urođene ili stečene mane u razvoju stopala mogu nas obilježiti za cijeli život, pa je važno odabrati pravu obuću za dijete za prve korake. "Dečja stopala se razvijaju do šeste ili sedme godine, ali znatno duže rastu. Sa razvojne točke gledišta, vrlo je važno da je izbor obuće ispravan, posebno u prvim koracima.

 

To pomaže roditeljima da razviju strukture stopala, tabane, balansne reakcije i osjećaj kretanja u prostoru, kao i kvalitetu fizičkih motoričkih sposobnosti i razvoj motoričkih sposobnosti djece“, rekla je diplomirana fizioterapeutkinja Špela Gorenc Jazben.

 

Obrasci kretanja se formiraju u prvim godinama života

 

Fizioterapeuti mogu uočiti nepravilnosti u držanju ili hodu pojedinca, što može uvelike utjecati na kvalitetu života u odrasloj dobi. "Obrasci hodanja, kretanja i držanja formiraju se u prvim godinama života. Kasnije se učvršćuju u našoj podsvijesti, pa ih je u odrasloj dobi izuzetno teško promijeniti", rekla je Špela Gorenc Jazbec.

 

Bosonogo hodanje, koje je samo djelimično dozvoljeno načinom na koji živimo.

 

"Ovdje dolazi važan zadatak obuće, koja štiti stopalo od utjecaja okoline - kako od vremenskih faktora tako i od oštećenja. Mališani često ne znaju reći da im obuća ne stoji, ali jasno reagiraju - uz smanjenu fizičku aktivnost, jer je kretanje neugodno, što može ometati razvoj motoričkih sposobnosti djece.“, kaže fizioterapeut.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pustite djecu da hodaju bosa

 

Zdrava i odgovarajuća obuća je ona koja će poslužiti jedinom djetetu

 

Mnogo je pitanja za roditelje u pronalaženju prave obuće. Fizioterapeut savjetuje da vodimo računa o mogućim specifičnostima djetetovog stopala, ali općenito vrijedi sljedeće: „Cipela ne smije biti tvrda, nefleksibilna, jer sve to utječe na samo stopalo, a samim tim i na kretanje cijelog tijela. Cipele koje imaju tvrd ili podignut svod stopala oduzimaju veliku aktivnost stopalu, koje posljedično postaje lijeno i kasnije više ne upravlja samo funkcijom održavanja svoda stopala.

Isto važi i za cipele koje sežu preko gležnja. Oduzimaju funkciju i stabilnost skočnog zgloba i kasnije je skočni zglob bez ove potpore nestabilan. Naravno, ni zimi nije drugačije, ali u proljeće i ljeto ipak vodimo računa da obuća bude ispod gležnja."

 

„Također je veoma važno da svako dijete ima obuću koja služi samo njemu. Ako dijete dobije obuću koju je neko drugi već nosio prije njega, ono ne samo da obuva tuđu obuću već i nečije šeme hoda. Cipela koja je već oblikovana u skladu sa oblikom stopala i načinom na koji se kreće, stoga se ne preporučuje, posebno u prvim godinama, kada dijete, uz podršku roditelja, mora razvijati svoje potencijale. “, dodaje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Za cipelice ima vremena

 

4 savjeta koji će roditeljima olakšati odabir prave obuće

 

1. Odaberite pravi broj!

 

Prilikom provjere veličine cipele, dijete treba opteretiti stopalo vlastitom težinom. Cipelu ne pričvršćujemo, već stopalo pomićemo pravo naprijed, pazeći da prsti nisu savijeni. Ako mu se ostavi prst prostora, veličina će biti prava.

 

2. Cipela se treba prilagoditi stopalu, a ne obrnuto.

 

Najbolje je da cipela bude stabilna u predjelu pete, možda čak i malo ojačana, a u prednjem dijelu stopala treba biti dovoljno široka da prsti ne budu stisnuti. Đon bi trebao biti dovoljno mekan i fleksibilan u svim smjerovima, posebno u području prstiju. Ako vremenski uvjeti dozvoljavaju, cipela treba biti niska, odnosno ispod skočnog zgloba, što jača ravnotežu i stabilnost djeteta. Cipele bez unutrašnjih potpornih lukova su najbolje, jer to omogućava stopalu da bude aktivnije. Cipela ne bi trebala biti preteška, jer to može utjecati ne samo na kvalitetz hodanja, već i na želju djeteta za aktivnošću.

 

3. Mi biramo, pustite dijete da odluči.

 

Roditelji moraju znati što je važno pri izboru cipela, a od čega ne odstupamo. Zato je najbolje ponuditi djetetu izbor obuće za koju znamo da je primjerena i kvalitetna. Uključujemo dijete na kraju kako bi stekli osjećaj da je sam odabrao obuću koja mu se i vizualno sviđa.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dječja stopala

 

4. Najvažnije: Nikako već nošene cipelice

 

Nošene cipele su bile oblikovane i nošene preko tuđeg stopala. Ako djetetu koje tek prohoda stavimo polovnu cipelu, namećemo mu i tuđi obrazac hoda.

 

Izvor : ringaraja.net

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img