cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Povišena temperatura kod bebe!

Beba vam je cendrava, razdražljiva, pospanija? Obavezno provjerite da li ima temperaturu!

Povišena temperatura kod bebe!

Kada mjeriti temperaturu?

Temperaturu treba mjeriti kada vam se učini da se beba ne ponaša kao inače: ako je cendrava, razdražljivija, mirnija, pospanija, ako odbija jesti, ako povraća, ima proljev, ako kašlje, šmrca, ima osip ili neki drugi simptom bolesti. Ako vam se učini da je bebina glava toplija nego inače, provjerite da li ima povišenu temperaturu. Neka vas ne zavara što su joj ručice ili noge hladne, to je uobičajeno kod povišene temperature.

 

Kako mjeriti temperaturu?
Bebama se temperatura mjeri rektalno. Može se mjeriti i u uhu, za to posebno prilagođenim toplomjerima, no nemojte pokušati mjeriti temperaturu u bebinom uhu običnim toplomjerom jer joj tako možete oštetiti zvukovod ili bubnjić. Za mjerenje temperature u guzi najbolje je imati digitalni toplomjer, koji brzo očitava temperaturu i ne može se razbiti, poput staklenog. Vrh toplomjera namažite kremom koju i inače koristite kod prematanja bebe. Primite bebu jednom rukom za noge, a drugom lagano umetnite toplomjer u bebin rektum oko 2 centimetra duboko. Ukoliko se beba otima i migolji, izmjerite temperaturu još jednom, kako bi bili sigurni u očitane rezultate.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako djetetu pomoći pobijediti strah od doktora

 

Kada doktoru?
Kod beba mlađih od 3 mjeseca nemojte odlagati posjet liječniku, ako beba ima povišenu temperaturu. Dajte joj lijek, ili je pokušajte rashladiti, a zatim nazovite liječnika ili dežurnu službu. Bebe su u toj dobi u posebnoj opasnosti od dehidracije i brzo razvijaju infekcije pa je stoga brza reakcija od presudne važnosti. Kod starije djece svakako posjetite liječnika ako temperatura prijeđe 40 stupnjeva (prije toga dijetetu obavezno dajte lijek i rashladite ga uz pomoć obloga), ako je ne uspijevate sniziti ispod 38° ili ako temperatura traje duže od 3 dana, bez pojave nekih drugih simptoma.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img