cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što to znači ako je vaša beba hipotonična?

Hipotonija kod dojenčeta znači da ima niži mišićni tonus, što se vidi u sporijoj kontrakciji mišića kada se stimuliraju. Kada je potreban specijalistički tretman i što možemo sami učiniti?

Što to znači ako je vaša beba hipotonična?

Hipotonija nije bolest, već je to stanje nižeg mišićnog tonusa.

 

Mišići se sporije skupljaju kada su stimulirani, a također teže ostaju stegnuti dulje vrijeme. To dovodi do slabije stabilnosti djetetova torza, što onda dovodi do pogrešnih pokreta – često to znači prenapregnute mišiće ramenog obruča ili stražnjeg dijela tijela. Najvidljiviji znak hipotonije je pretjerano istezanje. Neka djeca teško ostaju u istom položaju dulje vrijeme, teško drže glavu uspravno ili ispruže ruku.

 

Dijagnoza

 

Hipotonija se često uočava već u rodilištima – kada je u pitanju izraženiji oblik i beba se upućuje na specijalističke tretmane. Iako se stanje ponekad ne čini ozbiljnim, posljedice za dijete, ako se ne liječi, mogu biti teške – od kvalitete motoričkog razvoja, ali i do zaostajanja u razvoju. Ako bebin motorički razvoj nije ispravan, kasnije u adolescenciji se mogu pojaviti problemi s kralježnicom, koljenima, glavoboljama, kukovima.

Blaže oblike hipotonije uglavnom primijeti pedijatar ili sami roditelji. U slučaju da niste sigurni je li vaša beba hipotonična, obratite se pedijatru koji će vas uputiti na daljnje pretrage.

 

PROČITAJTE JOŠ: Razvojne prekretnice 0-6 mjeseci

 

Uzroci

 

Uzroci hipotonije mogu biti urođeni ili stečeni. Kada govorimo o urođenim uzrocima, to su genetske promjene, defekti, bolesti, sindromi (povezani s Downovim sindromom, cerebralnom paralizom i mišićnom distrofijom), a stečeni uključuju oštećenja središnjeg živčanog sustava pri rođenju, poput nedostatka kisika ili krvarenja u mozgu.

 

Najčešći uzrok je ipak genetika – ako roditelji imaju problem s tonusom mišića, velika je vjerojatnost da će ga imati i dijete.

 

PROČITAJTE JOŠ: Osnovne prekretnice 7-12 mjeseci

 

Liječenje

Hipotoničnom djetetu pravilnim rukovanjem najviše pomažu sami roditelji, t.j. handlingom. Međutim, za djecu čiji su problemi s hipotonijom veći, samo pravilno rukovanje definitivno nije dovoljno.

Ako liječnik odluči da je potrebno dodatno liječenje, obično bebu upućuje u razvojnu kliniku, odakle se upućuje na neurofizioterapiju, gdje terapeut surađuje s roditeljima kako bi pomogao djetetu da ojača mišiće i nauči roditelje kako pravilno rukovati bebom. 

 

Preuzeto: ringeraja.net

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img