cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Porod traje 2,5 sata duže nego prije 50 godina

Istraživanje na 150.000 žena pokazalo je da porođaj danas traje dva i pol sata duže nego prije pet desetljeća.

Porod traje 2,5 sata duže nego prije 50 godina

Stručnjaci sumnjaju da porođaj traje duže jer su majke u 21. stoljeću starije i teže od žena iz 1960-ih, a promijenio se i sam proces porođaja. Na primjer, sve više žena dobiva epiduralnu anesteziju.

 

Američki znanstvenici usporedili su 40.000 poroda između 1959. i 1966. s 10.000 poroda između 2002. i 2008. godine.

 

Zaključeno je da je prva faza poroda, u kojoj su započeli trudovi, kod prvorotkinja bila dulja za dva sata i 36 minuta. Ženama koje rađaju drugi put ova se faza produljuje za dva sata.

 

Današnje mame imaju veću tjelesnu masu nego u prošlosti, te su u prosjeku četiri godine starije od skupine iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prva trudnoća vs druga trudnoća

 

S druge strane, liječnici kažu da je sve manje poroda u kojima se koristi pinceta, što je najčešća "noćna mora" rodilja, kao i da duži porod nije štetan, te da postoje podaci prema kojima su današnje tek rođene bebe nešto zdravije od onih u prošlosti.

 

Izvor: zena.blic.rs

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img