cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Je li povraćanje opasno tijekom trudnoće?

Zašto je trudnicama mučno? Može li povraćanje biti opasno? Kako možete ublažiti mučninu?

Je li povraćanje opasno tijekom trudnoće?

Mučnina i povraćanje često se javljaju u prvoj polovici trudnoće. Kod većine žena to je blaga jutarnja mučnina, dok je kod drugih mučnina dugotrajna i praćena obilnim povraćanjem.

U većine trudnica mučnina prolazi u prvom tromjesečju trudnoće, ali može trajati i u drugom i trećem tromjesečju.

 

Ako se povraćanje nastavi i toliko je jako da dolazi do smanjenja tjelesne težine za više od pet kilograma, govorimo o prekomjernom povraćanju (HYPERMESIS GRAVIDARUM-HG). To je češće kod mlađih trudnica nego kod onih starijih od 35 godina, jer su razine estrogena niže kod mlađih. Ako se u prvoj trudnoći pojavi umjerena mučnina, vjerojatnost mučnine u drugoj trudnoći bit će veća.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mučnina i povraćanje u trudnoći

 

Zašto trudnice povraćaju?

Uzrok mučnine i povraćanja još nije poznat, no vjerojatno su uzrokovani hormonalnim promjenama. Postoji nekoliko teorija o tome zašto se trudnice loše osjećaju.

 

ENDOKRINA TEORIJA:

• Hormoni hCG (hormon koji održava trudnoću, a luči ga placenta u razvoju) i estrogen rastu u ranoj trudnoći, što se podudara s početkom mučnine i povraćanja, pa mogu uzrokovati mučninu.

• U cirkulaciji je nekoliko steroidnih hormona koji preopterećuju jetru i tako izazivaju mučninu

• Smatra se da hCG uzrokuje pojačano lučenje tiroksina (hormona štitnjače), a time i mučninu i povraćanje.

 

ALERGIJSKA TEORIJA zagovara mučninu i povraćanje kao posljedicu reakcije na partnerovu spermu i na fetus kao strano tijelo u majčinom tijelu.

 

METABOLIČKA TEORIJA kaže da se povraćanje i mučnina javljaju zbog nedostatka vitamina B6.

 

PSIHOSOMATSKA TEORIJA povezuje prekomjerno povraćanje s nereguliranim društvenim statusom tijekom trudnoće (nedostatak emocionalne podrške muža i obitelji, loš odnos s ginekologom, nedostatak informacija o trudnoći, neželjena trudnoća, svjesno odbijanje trudnoće...)

 

PROČITAJTE JOŠ: Može li se mučnina u trudnoći ublažiti?

 

Jesu li mučnina i povraćanje opasni za trudnicu?

Izraženije i češće povraćanje dovodi do gubitka tekućine i minerala, što uzrokuje dehidraciju. To se očituje vrtoglavicom, žeđi, smanjenim mokrenjem i promjenom boje mokraće (ona postaje tamna), ubrzanim otkucajima srca, povišenom temperaturom, suhim jezikom, neugodnim zadahom…

Istraživanja pokazuju da novorođenčad trudnica s jakom mučninom i povraćanjem imaju nižu porođajnu težinu od žena s blagim simptomima.

Međutim, u trudnica s HG koje nisu liječile pretjerano povraćanje, učestalost prirođenih anomalija i zastoja u rastu fetusa je veća.

 

Kako ublažiti mučninu i povraćanje?

Mag. Irena Virant, dr. sc. med, preporuča piti dovoljne količine vode, voćnih sokova ili biljnih čajeva. Jedite hranu u malim količinama, nekoliko puta dnevno. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, alkohol, cigarete i kavu, jedite suhe kekse i dvopek, puno šetajte na svježem zraku i odmarajte se.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto se javljaju mučnine i kako ih spriječiti?

 

Kada je posjet liječniku neophodan?

Kada savjeti za ublažavanje mučnine ne pomažu, ako povraćate više od tri do četiri puta dnevno, ako povraćanje sadrži krv ili ako gubite na težini, posjetite liječnika. Ako ste jako dehidrirani, dobit ćete infuziju za nadoknadu tekućine i elektrolita, vitamina. Ako se povraćanje ne poboljša nakon mirovanja i nadoknade tekućine, potrebni su lijekovi protiv mučnine i povraćanja.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img