cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Plodnost po godinama i brojevima

Žena mlađa od 35 godina treba samo 3,8 jajnih stanica za stvaranje zdravog embrija. Žena između 35. i 37. godine života treba 4,4 jajne stanice, a broj potrebnih jajnih stanica za trudnoću naglo raste nakon 38. godine.

Plodnost po godinama i brojevima

 Žena se rađa s određenom količinom jajnih stanica (oko milijun), a kako stari, ima ih sve manje. Do puberteta brojka pada na oko 300.000.

 

Što govore brojke?

Plodnost počinje naglo padati kod žena nakon 37. godine.

 

20-ta i rana 30-ta

U dvadesetima i ranim tridesetima imate čak 25% šanse da odmah zatrudnite, nakon tridesete ta brojka pada na 20%.

 

Od 35-40 godina

Ženama u dobi od 35 do 40 godina u prosjeku je potrebno 1 do 2 godine da zatrudne. Nakon 37. godine plodnost žena počinje naglo opadati, a smanjuje se i mogućnost zatrudnjivanja putem umjetne oplodnje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kolike su šanse da zatrudnite u toku mjeseca

 

Istraživanje u Sveučilišnoj bolnici Universitari Quiron-Dexeus u Barceloni, gdje su analizirani podaci 198 plodnih žena u dobi od 20 do 45 godina, pokazalo je da žena mlađa od 35 godina treba samo 3,8 jajnih stanica dnevno kako bi stvorila zdrav embrij. Žena između 35. i 37. godine života treba 4,4 jajne stanice, a broj potrebnih jajnih stanica za trudnoću naglo raste nakon 38. godine.

U ovoj dobi rizik od visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće se udvostručuje, a beba može imati i zdravstvenih problema. Rizik od pobačaja i mrtvorođenosti također se povećava. Liječnici kažu da je kod starijih trudnica taj broj dvostruko veći nego kod mlađih, iako ne znaju uzrok

 

Od 40-45 godina

Istraživanja su pokazala da je ženi s 44 godine 20 puta teže zatrudnjeti, čak i uz pomoć umjetne oplodnje, nego ženi s 39 godina.

Prema istraživanju, ženi u dobi od 38 do 40 godina potrebno je 9,4 jajnih stanica za stvaranje zdravog embrija, a u dobi od 41 do 42 godine 10,1 jajna stanica. Ženama starijim od 42 godine u prosjeku su potrebne 44 jajne stanice za zdrav embrij.

Trećina svih trudnoća između 40. i 44. godine života završi pobačajem.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako sačuvati plodnost do 40-tih

 

Nakon 45 godine

Nakon 45. godine života žena ima samo 5% šanse da zatrudni prirodnim putem. Mnoge trudnoće završavaju pobačajem.

 

Fizičko i psihičko stanje

Svakako je istina da starije žene imaju više iskustva i mogu biti bolje obrazovane, što može značiti da je lakše osigurati stabilniji odgoj djeteta. Također su općenito financijski stabilniji.

No, ne smijemo zaboraviti da biološko tijelo ima svoje zakone, što znači da je najbolje - ako je moguće - slijediti srednji put.

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img