cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Oprema za bebe od 0 do 3 mjeseca

Na tržištu možemo naći poplavu različite opreme i dodataka za bebe. Provjerite što će vaše dijete zaista trebati odmah nakon rođenja.

Oprema za bebe od 0 do 3 mjeseca

Pitali smo Špelu Gorenc Jazbec, kvalificiranu fizioterapeutkinju razvojno-neurološke obrade i autoricu priručnika Pravilno postupanje s bebom, koja je zaista neophodna oprema za novorođenče ili bebu do navršena tri mjeseca.

 

1) Duda tješilica, duda za bočicu

Odabir dude varalice vrlo je bitan jer pravilnim odabirom svojoj bebi pružate najbolje mogućnosti za daljnji razvoj motorike usne i usne šupljine koja ima ključan utjecaj na razvoj govora i učenja hranjenja žličicom, odnosno uvođenje krute hrane.

Prilikom odabira dude varalice pripazite na njen oblik. Unatoč činjenici da su već dulje vrijeme popularne ortodontski oblikovane dudice, preporučam odabir okruglih. Materijal treba biti što mekši (lateks je mekši od silikona). Naime, kada bebu dojite, beba jezikom spljošti bradavicu iz koje potom siše mlijeko. Stoga, ponudite li svom djetetu pljosnatu dudu, oduzimate mu ovu vrlo važnu radnju, a time i mogućnost pravilnog razvoja motorike usta i usne šupljine. Važna je i veličina varalice, koja bi trebala biti primjerena dobi bebe.

 

2) Pelene

Pamučne, bambusove, jednokratne... nije ni važno od čega su, bitno je da su što tanje i da ne smetaju bebi pri kretanju s puno tkanine između noge. Možda su zato najprikladnije oni za jednokratnu upotrebu, koje zaista trebaju biti što tanje i mekše.

Ako ste se odlučili za platnene pelene koje su jako mekane i tanke, ni u tome nema ništa loše. Ako već koristite takve pelene, onda ih smotajte što uže. Što raznovrsnije kretanje bebe utječe samo na pravilan razvoj kukova. Stoga odabir pravih pelena treba biti promišljen, a ne samo hir.

 

PROČITAJTE JOŠ: Najbolje glazbene uspavanke za bebe (i roditelje)

 

3) Kolica

Bebi su u prva tri mjeseca svakako potrebna kolica s dubokom košarom, bez obzira je li rođena ljeti ili zimi. Jer duboka košara ne samo da pruža zaštitu od raznih vremenskih utjecaja, već bebi pruža i čvrstu, ravnu podlogu, što je važno za daljnji razvoj bebe. Važno je da i košara bude dovoljno prostrana, ali pripazite i na to da su kolica dovoljno stabilna.

 

4) Podloga za igru

Puno bolje od raznih ležaljki, ljuljački je da bebu dok je budna stavite na podlogu za igranje na podu. Podloga treba biti od neklizajućeg materijala, dovoljno čvrsta, ali dovoljno mekana da se dijete na njoj ne može ozlijediti.

Raširite igračke oko djeteta kako biste ga potaknuli na kretanje. Kada je beba na podu na prostirci, možete joj se pridružiti i spustiti do nje na prostirku. Nema potrebe uvijek dizati bebu na ruke.

 

5) Igračke

Tijekom ovog prvog razdoblja beba se neće puno igrati sama. U ovom prvom razdoblju bebe najlakše uočavaju igračke i predmete jakih kontrastnih boja, poput plavo-žute, crveno-zelene i crno-bijele kombinacije.

Kod novorođenčadi je sluh puno razvijeniji od vida, što nam logično govori da će novorođenče bolje reagirati na zvučne igračke, odnosno preferirati niske tonove nego visoke.

Kasnije, kada beba počne hvatati, najbolje joj je ponuditi laganu i ne preveliku zvečku, koja treba biti što lakša i prikladna malim ručicama za hvatanje. I naravno, ne zaboravite da je igra s mamom i tatom zanimljivija od bilo koje igračke.

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img