cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Međunarodni tjedan dojenja

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca isključivo dojeno kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života.

Međunarodni tjedan dojenja

Hrvatska je tradicionalno među zemljama s relativno visokim stopama dojenja. Prema posljednjim podacima dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca je isključivo dojeno kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života. Tome je svakako doprinijela i predanost Hrvatske provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece“.

 

Danas su sva rodilišta u Republici Hrvatskoj Rodilišta – prijatelj djece. Novi izazov predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa Rodilište-prijatelj majki i djece i promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi.

Ministarstvo zdravstva prepoznalo je važnost osnivanja Banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko. Banka humanog mlijeka dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Gradu Zagrebu, u ožujku 2020. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dojilje, nemojte jesti dvostruko već kvalitetno!

 

Ujedno, u novonastalim okolnostima epidemije koronavirusa, Ministarstvo zdravstva je u suradnji s UNICEF-om i stručnjacima dalo snažnu potporu dojenju, svjesno važnosti nastavka dojenja i u vrijeme epidemije, uz pridržavanje mjera zaštite od širenja virusa. Ovim putem zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima i UNICEF-u na suradnji i doprinosu u provedbi zaštite i promicanja dojenja u Republici Hrvatskoj na dobrobit djece, njihovih obitelji i cijele zajednice“, kazala je pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković.

„Dojenje ime neprocjenjivu važnost za zdravlje svakog djeteta, a posebno prijevremeno rođene djece i one čije je zdravlje narušeno. Upravo je stoga posebno važno u svakoj situaciji promovirati dojenje kao najbolji izbor te pružiti majkama potrebnu podršku i informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi i djeci i majkama. Zahvaljujem se svim UNICEF-ovim donatorima, građanima i tvrtkama, koji nas podržavaju u kontinuiranom ulaganju u zdravlje najmlađih“, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U vrijeme pandemije izazvane novim koronavirusom mnoge se majke pitaju kakve su preporuke kada je riječ o dojenju.

 

„Dojenje i prehrana majčinim mlijekom uvijek su najbolji način prehrane koji svakome djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti. Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom, ako to žele i ako to djetetovo i njihovo stanje omogućuje, naravno, pridržavajući se preporučenih higijenskih mjera“, kazala je izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica programa promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege i voditeljica nacionalnog ocjenjivačkog tima za inicijativu Rodilišta – prijatelji djece.

 

Cjelovite preporuke i smjernice za stručnjake, ali i roditelje dostupne su na internetskim stranicama UNICEF-a.

 

 

Izvor: UNICEF

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img