cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Koji su prvi znakovi porođaja?

Kako se bliži dan poroda, sve je više znakova koji upućuju na početak poroda. Neki su stvarni, a neki nisu. Jedini pravi znak koji ne možete promašiti i točno znati da je ovo početak poroda su česti i redoviti trudovi.

Koji su prvi znakovi porođaja?

Što je lažni početak porođaja?

Tijekom trudnoće, donji dio grlića maternice zatvoren je čepom od sluzi. Tijekom trudnoće njime se sprječava ulazak infekcije u maternicu, a pred kraj trudnoće počinje se ljuštiti ili lučiti. To znači da će trudovi uskoro početi, ali to nikako nije znak za uzbunu. Čep može ispasti i do šest tjedana prije poroda.

 

Što učiniti u slučaju lažnog početka poroda?

Ako vam čep ispadne, nemojte paničariti. Normalno je imati i nešto svježe ili tamne krvi u sluznom čepu. Ako u isto vrijeme nemate trudove, bolove u donjem dijelu trbuha i/ili bolove u donjem dijelu leđa, onda porod nije nužno počeo. Nazovite svog osobnog ginekologa, recite mu što se dogodilo i dogovori termin.

 

Kako da znam da su kontrakcije lažne?

Mnoge buduće majke krivo zamjenjuju lažne Braxton-Hicksove kontrakcije za prave. Pogotovo one buduće majke koje su trudne po prvi put i ako su lažni trudovi jaki. Razlika između lažnih i pravih trudova je u tome što se lažni trudovi javljaju neredovito, možda jedan ili dva na sat, a zatim se povuku. Prave kontrakcije se, međutim, svakim satom javljaju sve češće i pojačavaju se, postaju sve jači.

 

PROČITAJTE JOŠ: Braxton-Hicksove kontrakcije

 

Što znače grčevi?

Neke se trudnice žale da pred kraj trudnoće imaju grčeve koji su vrlo neugodni. Ako vam se to dogodi, izmjerite koliko vremena prođe od jednog do drugog grča i koliko one traju. Možda su to stvarno trudovi i ako su redoviti, traju manje od pola sata i toliko su jaki da morate prestati s tim što radite, tada nazovite svog osobnog ginekologa i opišite mu situaciju. Možete nazvati i rodilište i oni će vas savjetovati što učiniti.

 

Kada će mi iscuriti ploda voda?

Plodna voda je tekućina koja štiti bebu u maternici. Vodenjak obično pukne kada se grlić maternice otvori. Ako se to dogodi, to je znak da je početak trudova tu. Ponekad vodenjak ne pukne sam od sebe, a u tom slučaju će vam ga probušiti sestra ili opstetričar u rađaoni. Pucanje vodenjaka potpuno je bezbolno. Kada vodenjak pukne to je znak da su trudovi počeli. Kontrakcije će postati češće i jače.

 

Kako mogu znati da mi je iscurila plodna voda?

Kod veće količine tekućine odmah ćete znati da vam je iscurila plodna voda. Međutim, vaša plodna voda također može početi sporo otjecati, a mnoge su majke zabrinute zbog toga. One jednostavno ne znaju curi li im plodna voda ili ne. Da biste se stvarno uvjerili, možete napraviti test. Koristite dnevni uložak i nosite ga neko vrijeme. Zatim pogledajte što je na njemu. Urin ima drugačiju boju i miris od plodne vode. Plodna voda je uglavnom bistro ili blago žućkasto i bez mirisa. Također ne možete kontrolirati njegov istek.

Ako vam plodna voda curi, ili ste primijetili da sporo curi, nemojte paničariti, nazovite svog osobnog ginekologa ili opstetričara. Oni će vas savjetovati kako dalje.

 

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: 7 položaja za lakši porod

 

Što može biti znak upozorenja?

Ako je plodna voda koja istječe iz vas tamnozelena, to je znak da je pomiješana s mekonijem (tvar iz bebinog probavnog trakta), što je obično prva bebina stolica nakon rođenja. Ako je dijete obavilo prvu stolicu prije rođenja, to je znak da je u nevolji. U tom slučaju treba odmah otići u rodilište.

Također biste trebali odmah otići u rađaonicu ako ima puno krvi u vodenjaku koji je puknuo ili ako je krvarenje svježe i nastavlja se čak i nakon što vam je puknuo vodenjak.

 

Što trebam učiniti ako mislim da je porođaj počeo?

Prave kontrakcije javljaju se u pravilnim intervalima, postaju sve jače i češće. Ako se pogoršavaju, nazovite rodilište i oni će vas posavjetovati je li dobro vrijeme za odlazak od kuće.

Prilikom odlaska u rodilište ne zaboravite sa sobom ponijeti svu potrebnu dokumentaciju i svoje osobne stvari. Umirite se, ne bojte se. Porod je počeo, pred vama je najljepši trenutak za koji ste se pripremali dugi niz mjeseci. Upamtite da vas svaka kontrakcija približava vašem malom čudu. I sretno!

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img