cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako pomoći mami kada beba plače?

Znate li doista koja je PRAVA podrška majci kada njezino dijete plače i ima problema s tješenjem? Brzo provjerite u članku!

Kako pomoći mami kada beba plače?

Zvuk bebinog plača, osobito novorođenčeta, sve nas pomalo tjera na paniku, čak i ako se ne radi o našoj bebi.

Naime, riječ je o potpuno prirodnoj reakciji koja kod novopečene majke pokreće niz reakcija koje pomažu utješiti bebu koja plače: njeno srce počinje ubrzano kucati i tjera je da odmah reagira, grudi joj se počinju nakupljati i često curi mlijeko, a sve to pomaže u brzom reagiranju na potrebe bebe.

No, koja je prava podrška mami kada čujemo da njena beba plače a majka ga ne uspije odmah utješiti?

 

 

1. Nikad ne hvatajte bebu!

Mi mame smo jako različite. Neke mame će vam biti vječno zahvalne ako uzmete bebu koja plače, mazite je i tješite umjesto nje kada jednostavno više ona sama ne može.

Ali za neke mame će uzimanje uplakane bebe iz njenih ruku biti užasno iskustvo, čak i ako ste to učinili dobronamjerno.

Stoga, nikada ne uzimajte uplakanu bebu iz majčinog naručja bez njezina dopuštenja, bez obzira koliko ona bila neiskusna ili umorna. Uvijek je prvo pitajte možete li bebu nakratko pridržati i pomoći joj.

Ako se složi s vašim prijedlogom, uvjerite je da se kratko odmori ili u miru popije čaj, a vi ćete se u međuvremenu pobrinuti za bebu. Ali ako ona ne želi da preuzmete bebu, poštujte njezinu odluku i pokušajte joj pomoći na sljedeće načine:

 

PROČITAJTE JOŠ: Upravo ovako izgleda prva godina majčinstva

 

2. Zaustavite se i pratite njezino ponašanje

 

Neke mame žele da nastavite razgovor dok pokušavaju utješiti svoju uplakanu bebu, dok je nekim mamama to previše stresno.

Dakle, kad beba plače, nemojte se ponašati kao da nije ništa, nego zastanite i provjerite što mama radi – razgovara li još uvijek s vama ili je potpuno usredotočena na bebu? Ako je tiha i potpuno posvećena bebi, ostavite je na miru i posvetite se čaju, telefonu... i pričekajte da mama opet obrati pažnju na vas kada bude spremna.

Pritom pazite da majci ne date osjećaj da je ovo čekanje dosadno i da se požuri, već da se osjeća dobro i zna da ima sve vrijeme kako bi utješila bebu koja plače. Kao i većina mama, sigurno će se osjećati krivom jer vam se ne može u potpunosti posvetiti i uživati u druženju s vama.

 

3. Ponudite joj praktičnu pomoć

Ako je beba starija, možda plače iz dosade, pa mami možete pomoći tako što ćete djetetu probati skrenuti pažnju. Stoga upitajte  mamu želi li da djetetu ponudite igračku ili umjesto toga potražite pelenu, bočicu ili grickalicu.

I ne zaboravite na potrebe mame – provjerite treba li i njoj nešto, a vi joj možete pomoći. Na primjer, naručite joj kavu ili sendvič ili skočite u trgovinu po bocu vode. Pomozite majci praktičnim stvarima kako bi se mogla više opustiti i svu svoju pažnju usmjeriti na udobnost bebe koja plače.

Pritom uvijek pazite na mamine reakcije koje će vam vrlo jasno pokazati pomaže li joj vaša praktična pomoć doista ili joj samo još više smeta!

 

PROČITAJTE JOŠ: Ne, porodiljni nije odmor!

 

4. Ostanite što mirniji

Beba glasno plače, a njegova mama i vaša prijateljica postaje sve nemirnija... nemojte joj se još i vi pridružiti. Ostanite što mirniji i prizemniji jer će to najviše pomoći i majci i njenoj bebi koja plače.

Stoga umjesto da paničarite s njom što nije u redu s bebinim plačem, dajte mami miran i empatičan osmijeh s porukom da je sve u redu.

Svaki put kada beba zaplače, to ne znači da s njom nešto nije u redu. Istina je da je teško slušati bebin plač, ali zapamtite da je bebi to puno teže. Zato pomozite mami tako što ćete ostati što smireniji i svojom mirnom energijom umiriti i njegovu majku kako bi ga ona što uspješnije utješila.

 

5. Reci mami da joj ide super

Koliko god majka bila uspješna i samouvjerena, svaka u sebi nosi tog crva koji joj govori da nije najbolja mama. Posebno novopečene majke imaju puno sumnji u svoje majčinstvo i brinu se da se bebi možda neće svidjeti ili da sve rade krivo. Mnogo je briga i nedoumica kada je u pitanju dobra briga o bebi. Pogotovo kad beba plače, a mi je ne uspijevamo utješiti!

Stoga majci s bebom koja plače ne pomažu osuđujući pogledi, već riječi i potvrda da svoj majčinski posao obavlja savršeno. Iako trenutno ne zna kako utješiti svoju bebu.

Zato recite mamama kako su dobre mame i koliko njihova beba može biti sretna što ima takvu mamu. Dok je usredotočena na bebu koja plače, može se činiti da joj ove riječi ne znače puno ili da ih uopće nije percipirala, no sigurno će ih se prisjetiti kada bude iscrpljena dojeći bebu u tri ujutro. Zato mame, podržite druge mame!

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Priča o mami "dobroj kućanici"

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img