cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako je biti majka nakon tri pobačaja

Laura Gadis je majka četvoro djece. Ona na svom blogu piše svoju priču o trudnoći, gubitku i životu.

Kako je biti majka nakon tri pobačaja

Zadržala sam dah dok je tehničar prelazio ultrazvukom preko mog trbuha. Moje znojne ruke čvrsto su uhvatile papir ispod mog tijela.

 

S nikakvim naznakama sam opet trudna - četvrti put - jedini znak da nešto u meni raste, pojavit će se na zrnastoj crnoj-bijeloj slici. Panika je ispunila moje srce, moj trbuh i moju dušu. Bila sam ovdje već tri puta. Nikada se nije završilo dobro.

 

"Vi ste ludi ili hrabri.", rekao je moj tata u šali kada smo najavili četvrtu trudnoću. Shvatila sam njegovu ljubav i podršku. Uglavnom se i jesam osjećala ludo. Kasnije sam željela hrabrost.

 

Nakon svake neuspješne trudnoće, rekla sam mužu, "Nikad više". Na početku svake trudnoće, rekla sam mu: "Ovo je zadnji put. Ako ne uspije, završila sam".

Ipak, nešto mi je davalo snagu za borbu iznova i iznova. U tom trenutku, najmanja trunčica nade potisnula je zid ispunjen tugom.

 

Mislila sam na život bez djece, i pojavila se nova tuga. Nikada neću imati priliku da gledam kako čovjek raste, uči i cvjeta.

 

Moj prethodni gubitak dijeteta nakon 20. tjedna... mislila sam da će trauma zaustaviti želju da imam bebu. No, druga trudnoća dala mi je tračak nade, ali je i ona brzo nestala, s 9. tjedana. Nikada više nisam željela osjetiti tu vrstu boli. Dok sam čekala još 4 tjedna da krene prirodni spontani pobačaj, mrzila sam cijeli svemir, ne želeći mu dati još jednu šansu da se igra s mojim srcem.

 

PROČITAJTE JOŠ: Gubitak bebe - Kako se osjećaju mame anđela?

 

Moja treća trudnoća bila je opterećena komplikacijama, krvarenjem, odlaženjem na hitnu, i na kraju razarajućim ultrazvukom u 12. tjednu koji je otkrio da je srce stalo. Što je dosta, dosta je, pomislila sam.

 

Ali nije.

 

Šanse su bile protiv nas, ipak, htjeli smo pobijediti.

Kada smo saznali za četvrtu trudnoću, poznati strah je ispunio svaku moju misao. Nadala sam se uspješnoj trudnoći. Boreći se žestoko, trudila sam se skupim tračak pozitivnosti. Govor mi se promijenio.

 

"Ovaj put bi moglo biti drugačije", rekla sam mužu.

 

Svaki dan je bio izazov. Praćeni sa sličnim komplikacijama kao i ranije, očajnički smo se borili. Suočavanje s mnogo ultrazvuka, testova krvi i timom doktora je bilo brutalno. Pitala sam se da li će ovoj bebi isto stati srce, hoće li i ona prestati rasti? Imala sam česte noćne more.

 

Dok smo gledali kako tehničar pokazuje moje slike s ultrazvuka, ono što smo vidjeli bilo je sjajno. Ova beba se više kretala od prethodnih. Plesala je i mrdala je svojim malim udovima. Njen rast je bio pravilan. Na svakom ultrazvučnom pregledu ostajali smo bez daha, ali smo odlazili radosni, držeći se za ruke, čvrsto vjerujući.

 

Usprkos preprekama s kojima smo se suočavali i svakom skeptičnom komentaru koji smo dobivali od doktora, ostajali smo pozitivni u novoj trudnoći.

 

Trudnoća se igrala s našim emocijama, vukla nas je kroz blato koje smo već tri puta prošli. Neke dane sam ostajala kod kuće i plakala. Nijedan normalan čovjek ne bi želio prolaziti kroz istu muku opet.

 

PROČITAJTE JOŠ: Biokemijski i klinički pobačaj

 

U isto vrijeme smo bili hrabri. Strah od gubitka nove trudnoće trebao je biti dovoljan da me zaustavi u novoj borbi. Ipak nisam odustala. Sva tuga, suze i bol su nestali kada sam napokon rodila našu bebu. Nas dvoje smo bili oslonac jedan drugome. Da nismo imali jedno drugo, ne bi imali snage da ponovo pokušamo. Ali, zajedništvo nas je odvelo u najdublja, najmračnija i najvažnija putovanja u našim životima. Koja nisu za svakog, ali za nas su bila sve.

 

Prevod: scarymomy

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img