cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako da djeca odu u krevet bez rasprave?

Roditelji griješe kada bebu stave spavati s njima u krevet jer s vremenom to postaje navika i užitak kojeg se ne žele odreći.

Kako da djeca odu u krevet bez rasprave?

Događa se i da djeca predškolske dobi spavaju s roditeljima, a uspavljivanje traje beskrajno dugo, dok mali tiranin ne ispuni sve svoje želje. Kako roditelji ne bi upali u ovu zamku, trebaju postaviti određena pravila ponašanja kojih se moraju strogo pridržavati.

 

- Bebe se jako često bude tijekom noći. Istraživanja pokazuju da je uobičajeno i normalno da se probude pet do devet puta tijekom noći te da neki od njih vrlo lako zaspu sami, dok drugima treba pomoć. Obično se roditelji ove druge skupine beba u prvim mjesecima odluče držati uz sebe u krevetu, kako bi ih brže uspavali. A prve greške nastaju u prvim mjesecima! - objašnjava psihologinja Aleksandra Mađar Jovanović, obiteljska edukatorica i osnivačica Centra za poticanje razvoja djece.

 

Mame bi trebale znati da bebe ne trebaju spavati s njima. Prema riječima Mađara Jovanovića, istraživanja koja ispituju ponašanje životinja pokazuju da postoje dva različita obrasca funkcioniranja obitelji. U jednu skupinu spadaju mladunci koji odrastaju i spavaju u gnijezdu, a u drugu skupinu spadaju mladunci koji trebaju spavati u blizini, ali ne u samom gnijezdu.

 

- U ovu drugu skupinu spadaju bebe jer ne moraju spavati s majkama. Kritično razdoblje nastupa nakon devetog mjeseca, kada dijete koje nije spavalo s roditeljima tjera jednog od njih da ga uzme u ruke i stavi pored sebe u krevet. Oko devetog mjeseca kod beba se prvi put javlja manipulativno ponašanje, odnosno traženje pažnje i kada su im zadovoljene sve potrebe - upozorava obiteljska pedagoginja. U tom razdoblju roditelji mogu primijeniti kratki test kojim se može prepoznati radi li se o manipulaciji ili potrebi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kupanjac i krevet, ritam i rutina spavanja

 

Postavite tajmer na 15 minuta od trenutka kada vaša beba počne plakati. Ako plač prestane prije nego što tajmer zazvoni, došlo je do manipulativnog plača. Ako beba i nakon tog vremena nastavi plakati, radi se o nezadovoljenoj potrebi, priđite joj i ponudite joj pomoć i pažnju - savjetuje Magar Jovanović.

Osim što ne žele spavati sama, djeca često prave problem u koje će vrijeme ići spavati i nerijetko traže da im se prije toga čitaju knjige, crtaju s njima ili se igraju u krevetu... tome nema kraja želje, a uspavljivanje traje beskrajno dugo.

 

- Djeca vrlo lako mogu steći naviku spavanja u isto vrijeme ako ih mama i tata u tome podržavaju. Morate biti dosljedni i svaki dan ponavljati isti obrazac. Rečenica: “Vrijeme je za spavanje, hoćeš li da ti ja odaberem i pročitam priču ili ćeš je ti izabrati?” djetetu se ukazuje da se ne pita želi li ići u krevet. Neka djeca brzo steknu ovu naviku, dok kod temperamentnije djece privikavanje može trajati nekoliko tjedana. Važno je ne odustati od ove forme – naglašava sugovornik.

 

Dijete do tri godine

 

Naučite ga da samo spava u svom krevetu. Rado će surađivati u ovom razdoblju i lako će prihvatiti vaše smjernice. Neka osjetljivija djeca trebat će vaš dodir prije spavanja pa je dovoljno da ga neko vrijeme prigrlite i potom odvojite od njega.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uzrok lošeg dječjeg sna

 

Poslije treće godine

 

Oko treće godine, zbog pojave strahova, kada dijete traži vašu pomoć i želi spavati s vama jer se, primjerice, boji čudovišta, provjerite sva mjesta na kojima dijete misli da se čudovište može sakriti. Smirite ga i recite mu: "Budi tiho, ostani u svom krevetu i spavaj." Budite dosljedni i nemojte se prepustiti plakanju i moljakanju. Poželjno je ostaviti upaljeno svjetlo (najbolje sa žaruljom zelene ili plave boje), koje će umiriti dijete.

- Upadnete li u zamku u tom razdoblju, velika je vjerojatnost da će dijete dugo htjeti spavati s vama i da će vam to postati problem, zbog čega ćete potražiti pomoć psihologa.

 

Osnovci

 

Događa se da neka djeca spavaju s roditeljima čak i kad idu u školu. Djeca u dobi od tri do šest godina ulaze u fazu razvoja, kada se prvi put javlja osjećaj straha, koji može biti popraćen noćnim morama. Kako bi to spriječili kod djeteta, roditelji u najboljoj namjeri znaju natjerati dijete da spava s njima. I tu nastaje problem koji može trajati do djetetove devete ili desete godine! Na taj način dijete ne dobiva priliku nositi se sa svojim strahom i prevladati ga, već se faza straha produžuje. Ta je pojava puno češća kod ženske djece - upozorava Aleksandra Mađar Jovanović, obiteljska odgojiteljica.

 

Izvor: Žena.blic/Ringeraja.rs

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img