cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Dijete i ljubimac

Sa pravom pripremom dijete i ljubimac mogu jako dobro živjeti jedno sa drugim.Istraživanja su pokazala da su djeca koja imaju kućnog ljubimca puno osjećajnija, kooperativnija i imaju veći osjećaj odgovornosti od ostale djece.

Dijete i ljubimac

Životinje imaju pozitivan utjecaj na razvoj ličnosti i socijalnih vještina. Da bi ljubimac i dijete mogli razviti poseban, bogat odnos, treba se pripremiti prije nego što se dijete rodi.

 


 Pripreme za prinovu:

 

  • Ako je vaš kućni ljubimac pas, vodite ga često, prije rođenja djeteta, u posjete obiteljima s malom djecom. Tako se može priviknuti na djecu, a vi možete ocijeniti njegovo ponašanje u prisustvu djece.
  • Kada se dijete rodi neka tata donese kući stvari sa mirisom bebe (komad odjeće ili gazu..). Na taj način se pogotovo mačke i psi mogu pripremiti na dolazak novog člana obitelji.
  • Prije rođenja djeteta uskratite ljubimcu dio pažnje, nakon dolaska bebe mu manjak pažnje neće biti preveliki šok.



Kada dijete dođe kući, probajte ljubimca uključiti u novu svakodnevicu u obitelji. Poslije djetetovog 6. mjeseca kada počne puzati i istraživati stvari oko sebe, trebate biti jako opezni. Dijete mora naučiti neka pravila. Mačke i psi ne vole da ih se dira po trbuhu, više im odgovara maženje po leđima. Kada ljubimac spava ili se hrani, dijete ga ne smije ometati. Najvažnije pravilo za roditelje je: Nemojte dijete nikada ostaviti samo sa ljubimcem. Životinje su nepredvidljive. Isto tako, ljubimcu treba biti zabranjeno mjesto gde dijete spava, ali i  životinja treba imati mirno mjesto. Mački nabavite visoku sjedalicu, a psu osigurajte mjesto gdje se može skloniti kada beba propuže.

Najbolje je ako dijete i ljubimac odrastaju zajedno. Prije nabavke životinje trebate dobro razmisliti o toj mogućnosti. Imate li imate dovoljno vremena za ljubimca - pogotovo psa? Imate li dovoljno veliki stan? Izračunajte troškove nabavke i veterinara i razmislite o najvažnijem: jeste li spremni vezati se  za životinju na nekoliko godina?



Ako je odgovor na sva pitanja da, informirajte se koje životinje su primjerene za obitelji  s djecom, a prije svega pročitajte  važne savjete za zajednički život djeteta i ljubimca:

1. Puno ljubimaca mogu biti prenosioci zaraznih bolesti i glista. Isto tako mogu na čovjeka prenijeti buhe. Zbog toga trebate vašeg ljubimca voditi na redovne preglede da se izlječi od glista i buha ukoliko ih ima.

2. U sobici gdje spava beba, ljubimcu nije mjesto To je sigurnije za bebu i spriječava pojavu alergija.

3. Toksoplazmoza koja se prenosi putem mačijeg izmeta posebno je opasna za trudnice i nerođeno dijete. 

4. Ako u dodiru sa mačkama patite od suznih očiju i teškog disanja, napravite test alergije. Možda ste alergični na mačiju slinu i dlake.

5. Ugrizi mačaka mogu dovesti do infekcije. Nakon ugriza ranu uvijek očistiti sa dezinfekcijskim sredstvom.

6. Ako vas ili dijete, mačka ili pas poližu po licu, uvijek se umijte. Nakon svakog maženja ljubimca, treba oprati ruke.

7. Pazite da vaše dijete ne dođe u dodir sa mačijim izmetom ili s ostacima mačje hrane.

8. Krpelji na ljubimcima obično ne prelaze na čovjeka, ali ipak ih odmah odstranite sa vaše životinje da ne bi oboljele od borelioze ili meningoencefalitisa.

9. Vaš pas mora biti cijepljen protiv bjesnoće, a vašu mačku dajte na cjepljenje protiv uobičajenih bolesti i protiv tifusa.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img