cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Naučite dijete gledati na sat

Za mališane je pravi izazov učenje novih sadržaja, a najbolje je da se odvija kroz igru i zabavu. Roditelji imaju veliku ulogu u procesu učenja.

Naučite dijete gledati na sat

Koraci:

 

• Nemojte se truditi da dijete naučite koliko traje dan, koliko minuta ima jedan sat, jer su djeci ovi pojmovi nejasni. U ovom trenutku isti mu odvlače pažnju a s vremenom će samo shvatiti pojam vremena i kako se ono računa.

• Za početak vaše dijete ne mora znati koliko je sati, važno je da mu približite pojam vremena. To će te najlakše učiniti kroz poznate pojmove. Pitajte ga što je dugotrajno a šta kratkotrajno. Pokušajte mu to objasniti uz pomoć svakodnevnih aktivnosti. Pitajte ga da li kupanje traje dugo u odnosu na putovanje na more ili da li crtani traje kratko u odnosu na šetnju, koliko spavamo, koliko minuta nam treba da pojedemo čokoladu, i mnoga druga pitanja koja su mu bliska.

 

PROČITAJTE JOŠ: Djeca ne znaju što je strah

 

• Pokušajte mu objasniti što je prošlost a što budućnost, povezujući ove pojmove s nekim događajem koji je drag vašem mališanu. Pitajte ga na primjer kada ste bili na ljetovanju ili kada mama dolazi s posla.

• Pričajte priče, a glavni junak neka bude sat - kao zelena livada na kojoj rastu brojevi. Mala kazaljka neka bude spora gusjenica a velika, veseli leptirić. Veseli leptirić razigrano leti u krug po zelenoj livadi. Za to vrijeme spora gusjenica stigne samo od jednog broja do drugog. Broj na koji je gusjenica stala označava koliko je sati ali tek onda kada leptirić sleti na mirisni maslačak, broj 12. Kada mu približite pojam vremena, i kada primijetite kod djeteta interes, iznenadite ga i pravim, dječjim satom, koji može nositi oko ruke, ili budilicom. Neka bude s crtežom njegovog omiljenog crtanog junaka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Djeca jedinci imaju drukčiju strukturu mozga

 

• Ako vaše dijete pokaže interes da nauči gledati na sat, pomozite mu u tome. Najbolji način za to je igra - zanimljiva i vezana za nešto što je djetetu važno. Djeca pamte vizualno i to možete iskoristiti kao prednost u učenju. Napravite nekoliko papirnih satova i na njima podesite: vrijeme u kome se odvijaju aktivnosti koje su značajne vašem mališanu. Naravno, zamolite dijete da vam pomogne u tome. Npr. na jednom satu podesite vrijeme kada doručkuje, na drugom, vrijeme kada mu počinje omiljeni crtani, na trećem, vrijeme kada dolazite s posla i tako redom. Tijekom dana ga pitajte i zamolite da vam pokaže, na improviziranom satu, kada je ručak ili u koje vrijeme odlazi u vrtić. Iznenadit ćete se kako će uz nekoliko ponavljanja vaš mališan savladati gradivo.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img