cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

BLOG: Obitelj je tim u kojem učimo jedni od drugih

clock-img

9.8.2021

Svanuo je novi dan i novi odgojni izazov. Moje je dijete ostalo samo samnom to popodne te sam odlučila kako je to izvrstan trenutak da nas dvoje zajedno obojimo jedan zidić u vrtu. Biti će to zabavna aktivnost, djeca vole bojati, što može poći po zlu

BLOG: Obitelj je tim u kojem učimo jedni od drugih

Planiranje i realizacija aktivnosti

 

Razgovarali smo o tome što ćemo napraviti i kako će mi time puno pomoći. Oboje smo bili zadovoljni tom idejom.

 

Na tlu ispod zidića postavljene su pločice pa je trebalo zalijepiti zaštitnu traku kako ih ne bi obojali. Dok sam ja ljepila, djetešce je krenulo kistom nanositi prvi sloj zaštite na zid. Tu nije bilo brige da će nešto krivo obojati. No, ono je htjelo mazati zid jednakom brzinom kojom sa ja lijepila traku. Iako sam upozorila da uspori jer mi ne smije smočiti zid gdje lijepim, ono je nastavilo istim entuzijazmom.

 

Nakon trećeg upozorenja, oboje smo bili nezadovoljni situacijom i moje je djetešce još kratko ostalo kraj mene, a onda se "umorilo".

 

I koliko god poticala i nagovarala, dijete se nije dalo. Umor je bio nepremostiv.

 

Promišljanje o greškama

 

Ode moj odgojni trenutak... Zašto? pitala sam se. Sve sam učinila kako treba. Završila sam bojati zid sama i onda stala razmišljati o tome što se dogodilo.

 

Pratila sam sve korake u procesu: pripremila, razgovarala, objasnila korisnosti, objasnila postupak, pohvalila, no ipak je na kraju završilo neočekivano. Shvatila sam da je sve krenulo nizbrdo nakon mog upozorenja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Izdržljiva komunikacija

 

Neki put reagiramo grublje nego nam se čini. Možda zbog toga što smo navikli na nešto "hladniji" način razgovora na poslu ili sa supružnikom pa nam to neki put promakne i u razgovoru s djecom.

 

Od treće godine nadalje, djeca već znaju kako se osjećaju i zašto se tako osjećaju, ali emocionalni razvoj nije završio te zbog nemogućnosti kontroliranja emocija, duboko doživljavaju ono što osjete kao nepravdu iako se možda ne radi o tome.

Upravo tako se osjetilo moje dijete - pomaže mi, trudi se, a ja se ljutim na njega. Nepravda!

 

Kad sam to shvatila i išla razgovarati s njime o svemu što se dogodilo, samo me pitalo "A zašto mi se nisi onda odmah ispričala?"

 

Obitelj je tim

 

Shvatila sam da je ova situacija bila odgojni trenutak za mene. To je bio izazov kojeg sam ja sama trebala savladati.

Mi učimo od djece jednako kao što oni uče od nas. Razvijamo se i rastemo zajedno svakog dana postajući za nijansu bolji ljudi.

Spoznaja da je obitelj tim u kojem svi doprinose i uče jedni od drugih je iznimno korisna za sazrijevanje svih njenih članova.

 

Upravo zbog toga, ostanite otvorena uma i na sljedećoj odgojnoj poteškoći na koju naiđete, zastanite i razmislite o tome da li možete tu situaciju sagledati iz drugog kuta iz kojeg ćete svi osjetiti benefite kad ju savladate.

 

Maja RužićMaja Ružić: Uživajte u odgojnim trenucima s vašim djetetom!

Ako vam se svidio ovaj članak, ne zaboravite lajkati, pratiti i dijeliti!

Slijedite me na društvenim mrežama:

Instagram

Pinterest

Facebook

YouTube

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img