cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 1. tjednu

calendar-img

Što mora znati mama?

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Ako planirate trudnoću, ovo je idealan trenutak da napustite nezdrave prehrambene i ostale navike. Na jelovnik uvrstite mnogo voća, povrća, žitarica, a pri tom ne zaboravite da ćete uravnoteženom ishranom učiniti najviše za sebe i svoje dijete. Ako vas povremeno privuku slatkiši ili drugi brzi zalogaji, ne predbacujte si, pazite samo da to ne bude prečesto.

Stručnjaci već tri mjeseca prije trudnoće preporučuju uzimanje folne kiseline koja se može dobiti u ljekarnama bez recepta. Izbor je velik, možete se odlučiti za tablete u čistom obliku, dakle 400 mikrograma folne kiseline što je dnevno potrebna količina, ili za proizvode koji sadržavaju i ostale vitamine. Ako još niste počeli uzimati tablete, ne brinite se, sve još možete nadoknaditi. Preporučljivo je da folnu kiselinu uzimate do trećeg mjeseca trudnoće, dakle do 12. tjedna. Ona, naime, pomaže u zatvaranju kralježničnoga kanala. (link na 17. tjedan) Ako se kralješci embrija ne zatvore pravilno, kralježnica, koja sprovodi sve glavne živčane veze u tijelu, ostaje nezaštićena. U težim slučajevima takvo oštećenje uzrokuje paralizu nogu. Većinom se javlja zajedno s hidrocefalusom (vodenom glavom) koji može uzrokovati mentalnu zaostalost. Ta se nepravilnost u našem geografskom okružju javlja rijetko. Može se otkriti tijekom trudnoće ultrazvučnim pregledima ili drugim pretragama (amniocentezom).


JESTE LI ZNALI?

Folna kiselina je vitamin i pripada u vitamine grupe B. Samo tijelo ne može sintetizirati kiselinu, stoga je mora dobiti ishranom. Spomenuta kiselina među ostalim brine se o tvorbi nasljednog materijala stanice i proteina, a time i o dijeljenju i rastu stanice. U trudnoći je zbog razvoja i rasta ploda potreba za folnom kiselinom još veća. Posebno je važno da se njezin manjak ne očituje u prvim tjednima trudnoće, jer tada u embrija počinje razvoj glave, kralježnice i središnjeg živčanog sustava. Zbog pomanjkanja folne kiseline može se dogoditi da se kralježnični kanal ne zatvori pravilno, što može uzrokovati oštećenja u predjelu kralježnice ili glave.

Glavni izvori folne kiseline su zeleno povrće, voće, žitarice i mahunarke, a tim su vitaminom posebno bogati špinat, brokula, sok od naranče, grašak i soja. Bitno je reći da folna kiselina teško prelazi iz crijeva u krv, a pored toga je veoma osjetljiva na vanjske utjecaje, stoga se u pripremi hrane na visokoj temperaturi njezin veliki dio uništi.

Ako, dakle, još niste počeli uzimati folnu kiselinu, sada je najbolji trenutak. I još ovo: u slučaju predoziranja kiselinom tijelo samo izbaci prekomjernu količinu.

Ovdje treba spomenuti da je u trudnoći preporučljivo kloniti se alkohola, pušenja, rendgena zdjelice i određenih lijekova. Ako slučajno uzimate neke lijekove, konzultirajte se s liječnikom glede daljnje konzumacije. Liječnicima su lijekovi koje možete uzimati u trudnoći dobro poznati, a u svakom ih trenutku mogu provjeriti u središnjem registru za lijekove gdje su opisane dobrobiti i nus-pojave pa je zabrinutost za zdravlje embrija posve nepotrebna.

Ukratko, najbolji savjet za početak jest: već se sada počnite ponašati kao trudnica!

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img